Anasayfa Haberler Fed faiz kararını açıklandı!
Fed faiz kararını açıklandı!
Perşembe, 28 Temmuz 2016 20:05

Piyasaların merakla beklediği Fed'in faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası Fed, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Fed yetkililerinin açıklamalarında, ABD ekonomisindeki kısa vadeli risklerin azaldığına dikkat çekildi ve bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına gidibileceğine işaret edildi. Fed minimum faiz oranını yüzde 0,25 olarak bıraktı. Beklentiler de bu yöndeydi. Maksimum faiz oranı ise yüzde 0,50 olarak bırakıldı.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Ağustos toplantısı sona erdi. Fed, faiz oranlarını değiştirmezken, ABD ekonomisine olan risklerin hafiflediğini ve istihdam piyasasının sıkılaştığını söyleyerek, bu yıl içerisinde ikinci bir faiz artırımı için elverişli ortamın oluşmaya başladığını kaydetti. Fed böylelikle bu yıl bir faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı.

ABD merkez bankası yetkilileri, Brexit kararının ardından ekonominin ilerleyişi ile birlikte Mayıs ayındaki düşük gelen istihdam verisinden Haziran ayındaki büyük değişimi değerlendiriyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Fed’in faizleri kademeki olarak yükselteceğini tekrarlarken, piyasa volatilitesi ve iş kazanımlarında beklenmeyen düşüşler bu planları ertelettirdi.

FOMC, iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamasında, Haziran ayında enflasyon ve küresel gelişmeler için kullandığı “yakından izleme” ifadesini tekrarladı ve “Ekonomiye yönelik yakın vadeli riskler azaldı” dedi. Fed, İstihdam kazanımlarının Haziran ayında güçlü olduğunu ve göstergelerin geçtiğimiz aylarda istihdam kullanımında artışı işaret ettiğini söyledi.

Komite, “Ekonomik koşulların faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırılması yönünde” gelişeceği beklentisini tekrarladı. Fed, faiz artırımının zamanına dair bir açıklamada bulunmadı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam