Anasayfa Haberler Rusya ile ticarette yeni bir dönem başlıyor
Rusya ile ticarette yeni bir dönem başlıyor
Pazartesi, 08 Ağustos 2016 10:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Rusya ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine katkı sağlaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Rusya ziyaretiyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, ticari ilişkilerde de eski günlere dönülmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler geçen yılın kasım ayında sınırı ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından gerilmiş ve Rusya başta ekonomi ve dış ticaret olmak üzere birçok konuda Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı almıştı.
Ülkeler arasındaki dış ticarette müteahhitlik, yaş meyve ve sebze, enerji ve turizm ön plana çıkan sektörler olurken, yaşanan gerginlikten en fazla etkilenen yine bu sektörler oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri değerlendirildiğinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi bu yılın 6 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 13 milyar dolardan 8,5 milyar dolara geriledi. Bu dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısı, yüzde 87,4 geriledi ve 1 milyon 454 bin 618'den 183 bin 828'e düştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Rusya ziyareti ikili ilişkilerin normalleşmesi anlamında önemli bir adım olarak değerlendirilirken, iş dünyası temsilcileri de ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde söylemlerden protokol kurallarına kadar her ayrıntının önemli olduğunu belirterek, "Bu durum başta bürokratlar olmak üzere birçok insan üzerinde müthiş etkili olacaktır. Çünkü bu konulara hakim olan kişiler aslında alt kadrolardaki insanlar." dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam