Anasayfa Haberler TÜİK: Gelir eşitsizliği arttı
TÜİK: Gelir eşitsizliği arttı

Türkiye istatistik Kurumu tarafından yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2015 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye’de Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,006 puan artarak 0,397’ye yükseldi. Bu durum gelir eşitsizliğinin bir önceki yıla göre arttığını gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre yüzde 13,5 artarak 2015 yılında 16 515 TL’ye yükseldi. Gelir gruplarına göre incelendiğinde, en büyük artış yüzde 14,8 ile en yüksek yüzde 20’lik gelir diliminde oldu. Diğer gelir gruplarındaki artış oranları yüzde 12,1 ile yüzde 12,6 arasında değişim gösterdi. Bu durum gelir eşitsizliğinin üst gelir grubu lehine arttığını göstermektedir.

Gelir türleri itibarıyla, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelir artışının en yüksek olduğu gelir türü yüzde 17,5 ile müteşebbis geliri oldu.

Müteşebbis gelirindeki artışı, yüzde 11,6 ile maaş ücret gelirleri ve yüzde 10,6 ile sosyal transfer gelirleri izledi.

Araştırma sonuçlarına göre ortalama gelir artışının en düşük olduğu gelir türü ise yüzde 5,4 ile gayrimenkul ve menkul kıymet gelirleri oldu. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam