Anasayfa Haberler Küresel piyasalar Çin verileriyle geriledi
Küresel piyasalar Çin verileriyle geriledi

Küresel piyasalar, Fed faiz artırmayı düşünürken Çin ihracat verisinin düşük gelerek dünya ekonomisinde daha da yavaş bir büyümeyi işaret etmesine bağlı olarak yatırımcıların güvenli liman olan devlet tahvillerine akın etmesiyle Temmuz'dan bu yana olan en düşük seviyesine indi.

MSCI ACW Endeksi üç gün üst üste düştü. ABD hisseleri, savunma sanayi şirketlerinin yükselmesiyle geriledi. Japon para birimi, çoğu paralar karşısında değer kazanırken, Sterlin'in rallisi, İngiltere'nin Brexit planı endişeleriyle bozuldu. Petrol, ABD akaryakıt stoklarının azalarak petrol arzının önüne geçmesiyle varil başına 50 doların üzerine çıktı.
Yatırımcılar, küresel talebin zayıf olduğu bir ortamda, Çin ihracat verisinin Şubat'tan bu yana olan en büyük düşüşü göstermesinin ardından güvenli liman varlıklarına akın etti ve ithalat da düştü. Veri, Fed tutanaklarının Aralık'ta faiz artırılmaması için hiçbir sebep olmadığını işaret etmesinin ardından çıktı. 
US Bank The Private Client Reserve'de yatırım genel müdürü Jeff Zipper, "Çin'in ihracat verisinin tahminlerden düşük gelmesi piyasa için bir tehdit. Avrupa'dan aldığımız sert Brexit duyumları ise piyasaları daha da gerginleştiriyor. Dün çıkan Fed tutanakları faiz artırımının yüksek ihtimalle Aralık ayında gerçekleşeceğini işaret ediyordu. Piyasa, bilanço sezonu hakkında da endişeli. Bunların hepsi üst üste gelmiş vaziyette" diye konuştu.

-Tahviller

Hazine tahvilleri, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın merkez bankalarının politikalarını sürdürmelerini destekleyeceği spekülasyonuna bağlı olarak devlet tahvilleri üzerinden yükselişe geçti. Fed, faiz oranını artırmayı düşünürken yurt dışındaki gelişmelerin getireceği riskleri gözlemliyor.

-Hisseler

Çin'in ihracat seviyesinin düşmesi, Alcoa Inc. ve Honeywell International Inc. gibi şirketlerin kurumsal kazançlar konusunda endişe yaratmasının ardından, hisse senedi piyasasında kaygının son kaynağı oldu. Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı konusunda artan iddialar ve ABD seçim kampanyasının son haftalarına giderken şiddetlenmesi de yatırımcıları gerginleştiriyor.

-Para birimleri

Japon para birimi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlama belirtileriyle çoğu paralar karşısında değer kazandı. Euro, Temmuz'dan bu yana ilk kez kısa süreliğine 1.10 doların altına düştü. Çin Yuanı, dolar karşısında 6 yılın en düşük seviyerine inerken, Bloomberg dolar spot endeksi yüzde üç geriledi. (bloomberght)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam