Anasayfa Haberler Doğrudan yatırım yüzde 74 arttı
Doğrudan yatırım yüzde 74 arttı

2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım 15,7 milyar dolara ulaştı. Böylece tarihin en yüksek 4. büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Türkiye, 2011 yılında 15,7 milyar dolar doğrudan yatırım çekti. Yüzde 74 artış gösteren uluslararası doğrudan yatırım girişi, cumhuriyet tarihinin dördüncü en büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın yaşadığı pek çok soruna rağmen Türkiye'nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini kaydederek, bunun en güzel kanıtının da 2011 yılında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu söyledi.

 

2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişinin, 2010 yılına göre yüzde 74 oranında artarak, 9 milyar dolardan 15,7 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Çağlayan, yılın son ayında 3,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişinin gerçekleştiğini kaydetti.

 

 

Bakan Çağlayan, 2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişinin, cumhuriyet tarihinin 4. en büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu belirterek, 2006 yılında 20,2 milyar dolar, 2007 yılında 22 milyar dolar, 2008 yılında 19,5 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiğini hatırlattı.

 

AB ülkeleri avro krizi ile uğraşırken, gelişmiş ülkeler krizle mücadele ederken, Türkiye'nin yatırımcılar için cazibesini koruyarak, yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Çağlayan, 2011 yılında gelen 15,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım miktarının yüzde 71'inin AB ülkeleri kaynaklı olduğunu bildirdi.

Avusturya, doğrudan yatırımda ilk sırada

Bakan Çağlayan, Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında sıralama yapıldığında Avusturya (2,24 milyar dolar), İspanya (2,23 milyar dolar) ve Hollanda'nın (1,6 milyar dolar) ilk üç sırada yer aldığını belirtti. Çağlayan, ABD, Rusya ve Azerbaycan'ın Türkiye'deki diğer önemli yatırımcı ülkeler olarak öne çıktığını kaydetti.

Banka ve sigortacılık ilgi odağı

Bankacılık ve sigortacılık sektörü 5,9 milyar dolar ile uluslararası doğrudan yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektör olurken, bu sektörü 4,2 milyar dolar ile enerji sektörü ve 3,4 milyar dolar ile imalat sanayinin takip ettiğini belirten Çağlayan, imalat sanayi içerisinde ise 1,3 milyar dolar ile petrol ürünleri imalatının, 648 milyon dolar ile gıda-içecek sektörünün ve 428 milyon dolar ile elektrikli ve optik donanım sektörünün önde gelen faaliyet alanları olduğunu ifade etti. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam