Anasayfa Haberler Enerjiye 1 milyar euro yatırım yapacak
Enerjiye 1 milyar euro yatırım yapacak

Özyeğin, "2013 sonu itibariyle rüzgar enerjisi alanında 375 megavat kurulu gücümüz olacak. 2013 Haziran sonu itibariyle rüzgar enerjisi alanında 1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız" dedi.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, 2015 yılına kadar enerji sektörüne 1 milyar euro yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.
Özyeğin, Fiba Enerji'nin sektördeki hedeflerini paylaşmak amacıyla Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, enerjinin grubun önemli 5 iş kolundan biri olduğunu, 2007'de 125 milyon lira özkaynakla başladıkları yatırımlarının bugün itibariyle rüzgar enerjisinde 450 milyon liraya yaklaştığını kaydetti.
Şu anda rüzgarda 87,5 megavat kurulu güçleri bulunduğunu, 6 ayda kurulu gücü 150 megavata çıkarmış olacaklarını belirten Özyeğin, lisansını aldıkları 225 megavatlık rüzgar santralinin de inşasına başlanacağını bildirdi.

Kurulu gücümüzün 400 megavatın altında olmayacak
Özyeğin, şu bilgileri verdi:
"2013 sonu itibariyle rüzgar enerjisi alanında 375 megavat kurulu gücümüz olacak. Bu görüşmeleri süren ve almayı düşündüğümüz lisansları içermiyor. Hedefimiz 2013 yılı sonu itibariyle kurulu gücümüzün 400 megavatın altında olmaması. 2013 Haziran sonu itibariyle rüzgar enerjisi alanında 1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Jeotermal, güneş, hidroelektrik, termik santral noktasında da tüm fırsatları değerlendiriyoruz. Amacımız 2015 yılı itibariyle tüm bu alanlarda 1 milyar euronun altında yatırım yapmamış olmak. Bu oranın üstü açık. Fırsatlara bağlı olarak yatırımlar gelişecek.
Bunun altında yatırım yaparsak, kendimizi istediğimiz safhaya ulaşamamış olarak göreceğiz. 2-3 yıl lisans toplamaya çalışacağız. 200-300 megavatlık projeler de olabilir. Türkiye'de rüzgar rejimi açısından çok güçlü. Avrupa'daki en iyi rüzgar parkurlarından biri. Türkiye'nin ithalata bağımlı yaşamaksızın kendi rüzgar koridorlarının çok iyi şekilde değerlendirme şansı var. Sahip olduğumuz gücün en az 4-5 misline sahip olma şansımız var. Orta vadede bu 10-12 misli olabilir."

 

Üretim tarafında özelleştirmelerle ilgileneceğiz
Özyeğin, güneş enerjisi yatırım maliyetinin rüzgara göre 1,5 kat daha fazla olduğunu, aradaki farkın sübvanse edilmesi gerektiğini belirterek, "Ama ilerisi için çok önemli bir üretim alanı. Güneş bizim de radarımızda. Proje geliştirmek istediğimiz, ekonomisi, finansmanı ve ekipman imkanı geliştikçe içinde olmak ve öncülerinden olmak istediğimiz bir alan" dedi.
Enerji özelleştirmelerinde fiyatlar ilgilerini çekmediği için dağıtım tarafıyla ilgilenmediklerini, ihale iptallerinin de fiyatların makul olmamasından kaynaklandığını düşündüklerini ifade eden Özyeğin, üretim tarafındaki özelleştirmelerle ilgileneceklerini bildirdi.
Murat Özyeğin, sektörde şu aşamada muazzam karların söz konusu olmadığını, ama ileriye dönük olumlu gelişmelerin olacağını ve perakende noktasında değer yaratacağına inandıkları için bu alana yatırım yaptıklarını söyledi.

"Hedef 1000 megavatın üzerine çıkmak"
Fiba Holding'in enerji alanında faaliyet gösteren iştiraki Fina Enerji Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Karani Güleç de grup olarak rüzgarın yanı sıra termik, hidroelektrik ve solar alanında da proje geliştirmeye başladıklarını, yalnız yurt içinde değil yurt dışında da projeler geliştirdiklerini ve gerekli altyapı yatırımları ve insan kaynağının oluşturulduğunu anlattı.
Rüzgar alanında mevcut iki santralin kapasite bazında Türkiye'nin önde gelen santrallerinden olduğunu belirten Güleç, 2 olan proje sayısını 2 yıl içinde Marmara ve Ege'deki diğer yatırımlarla 8'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Güleç, "Hedefimiz Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi üreticilerinden biri olmak. Enerji yatırımı uzun süreç alıyor. Bu alanda ilerlemeyi hedefliyoruz. Hedefimiz 1.000 megavatın üzerine çıkmak. Yurt dışında da 2-3 ülkede arazi alımı ve finansman çalışmaları yapıyoruz" dedi.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam