Anasayfa Haberler Büyüme rakamları açıklandı
Büyüme rakamları açıklandı

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Beklenti yüzde 4 civarındaydı.

Gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 5 arttı. Foreks anketinde beklenti yüzde 3,8 artış olacağı yönündeydi.
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla % 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu. Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde  2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörü toplam katma değeri % 3,2, sanayi sektörü % 5,3, inşaat sektörü % 3,7 arttı.
Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise % 5,2 arttı.Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 4,7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre % 1,4 arttı.

TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 5.1 ARTTI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak % 5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları % 9,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise % 2,2 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı % 10,6 artarken ithalat % 0,8 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak % 10,6, ithalatı ise % 0,8 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 11.6 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 11,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir % 20,2 arttı.İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı % 39,7 oldu. İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde % 41 iken bu oran 2017 yılının birinci çeyreğinde % 39,7 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise % 39,5’ten % 41,3’e yükseldi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK RAKAMLARI DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek büyüme rakamları ve ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtlarken şunları söyledi:
Büyüme beklenenden daha iyi, bunun 2.8’i yurtiçi talepten 2.2’si yurtdışından geldi, bu dengeli büyümeye işaret ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin daha da güçleneceği, neresinden bakılırsa bakılsın hissediliyor. En önemli hususlardan biri şu AB’de güçlü toparlanma yaşanıyor ve bu sene daha da hızlanacak. Yatırım seferberliğimiz kendini daha güçlü hissettirecek, istihdamdaki toparlanma sürecek. Büyümede dış talep destekleyici olmayı sürdürecek. Türk ekonomisi keskin bir çıkışa geçti, bunu sürdürmenin yolu reform; biz de bunun üzerinde odaklandık, kritik reform döneminin arifesindeyiz. Tekrar piyasada güven var ve reformlarla bunu pekiştireceğiz; Türkiye yüzde 5 ve üzeri patikaya oturacak. OVP çalışmaları çerçevesinde rakamları muhtemelen revize ederiz, muhtemelen gözden geçirme Eylül-Ekim’de olur. Gerek ilk çeyrek büyümesi, gerekse ikinci çeyrekteki öncü göstergeler, büyümenin (OVP’deki) hedefin üstünde kalacağını gösteriyor. Enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkması kabul edilebilir değil; gerekeni yapıyoruz yapacağız, tek haneye çekmemiz gerekiyor. Nisan sonrasında lirada göreceli bir güçlenme var, finansal piyasalarda pozitif bir hava var; bu enflasyona yansır. Eğer yeni bir şok yaşanmazsa dezenflasyonu destekleyici faktörler var. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının yüksek seyretmesini masaya yatırdık ve tedbirler aldık; gıda komitesi tedbirleri almaya devam edecek, bu da fiyatları sınırlandıracak. Önümüzdeki dönemde döviz piyasasında kur (enflasyonun düşmesini) daha destekleyici olacak. Enflasyon önce tek haneye inecek, sonra baz etkisinden dolayı geçici çift haneye çıkabilir; ama yıl sonunda tek haneyle kapatmak zorundayız.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam