Anasayfa Haberler 5. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri Fuarı 5-7 Ekim'de
5. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri Fuarı 5-7 Ekim'de

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) ile Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ALUEXPO 2017, İstanbul Fuar Merkezi'nde 5-7 Ekim'de ulusal ve global firmaları İstanbul'da bir araya getirecek.

Türk alüminyum sanayisinin önde gelen üreticilerinin yanı sıra otomotiv, yapı, beyaz eşya, paketleme, savunma, enerji, havacılık ve ulaştırma gibi sektörlere alüminyum ürün sağlayan lider firmaları ağırlayacak fuarda, 77 ülkeden gelecek ziyaretçilerle sektör için önemli ticari anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Fuarda ayrıca sektöre makine ve ekipman üreten, hammadde ve sarf malzemesi tedarik eden yan sanayi firmaları da yer alacak. 

TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, ALUEXPO 2017'ye ilişkin düzenlenen toplantıda, fuarın her sene bir önceki seneden daha uluslararası bir statü kazandığını belirterek, "Hem ülkemizden hem de dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçi ve katılımcılara, Türkiye'deki kaliteli alüminyum tedariği ve geliştirilen teknolojilerle ilgili bilgi alabilmeleri için önemli bir platform oluşturuyor" dedi.
Fuarın aynı zamanda alüminyum sektöründe kariyer planlayan genç profesyoneller için de fırsatlar sunduğuna değinen Kibar, "ALUEXPO, tüm alüminyum sektörü paydaşlarının teknik bilgi alışverişinde bulunduğu, ticari taleplerini karşıladığı ve Türkiye alüminyum sektörünün dünyaya açılan kapısı olmaya devam edecek. Ülkemizde her yıl artış gösteren üretim ve buna bağlı olarak artan ihracat hacmimiz de ülkemizin Avrupa ile Asya arasında bir bağlantı ve üretim merkezi olmaya yönelik hedefimizde emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 1 milyon 300 bin ton iş hacmi bulunan sektörün ithalatının 2,5 milyar dolar, ihracatının ise; 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Kibar ayrıca, Avrupa'da 25-30 kilogram olan kişi başına alüminyum tüketiminin Türkiye'de 10-15 kilogram arasında olduğu düşünüldüğünde sektörün büyüme potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çekti. 
Avrupa'da geçen 5 yılda ortalama yüzde 4,4 civarında büyüme kaydeden sektörün, Türkiye'de bu yıl yüzde 7'nin üzerinde büyümesini beklediklerini bildiren Kibar, Türk üreticilerin ağırlıklı olarak Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetler'den oluşan ihraç pazarları radarına bu yıldan itibaren Güney Amerika ve Afrika ülkelerini de aldığını ifade etti.
Türkiye'nin Almanya ile yaşadığı sürecin alüminyum sektörüne etkisine ilişkin değerlendirmede bulunan Ali Kibar, şu ifadeleri kullandı: 
"Almanya en önemli ihraç pazarlarından biri. Aynı zamanda alüminyum makine, donanım ve ham madde tedarik edilen önemli bir ülke.
Dolayısıyla iş dünyası kendi aktivitesini siyasi tartışmalardan uzak tutacak şekilde konumlandırmaya çalışıyor. Bayramdan önce Türkiye'deki önemli birkaç ihalede Alman firmalarının konsorsiyum ortağı olarak bulunmasını görmek memnuniyet vericiydi. Önümüzdeki günlerde ülkemizde yatırımları olan çok önemli büyük bir Alman kuruluşu da dünya yönetim kurulu toplantısını Türkiye'de yapıyor. Bazı müşterilerimizde siyasi söylemlerden ötürü birtakım tereddütler oldu. Fakat bizim Türkiye ile ilgili ham madde tedariği veya mal akışında herhangi bir sorun yaşamayacaklarını garanti edecek şekilde programlarımız oluyor."

Sözlerine, "Türkiye'den hammadde çıkıp çıkmayacağı konusunda tereddüdü olan bir müşteri grubu vardı ve bunlar büyük Alman zircirlerdi" diye devam eden Kibar, "Üç Almanyalı, bir Hollandalı ve bir Belçikalı büyük grubun başkanını ziyaret ettim.
1 saat 15 dakika Türkiye açısından durumun nasıl göründüğünü izah etmekle geçti. 15 dakika da iş konuştuk. Daha önce yönetim kurullarında 'Türkiye'den mal alımının azaltılması' yönünde karar alan firmalar, toplantı sonrasında 2 hafta içinde tekrar hem yıllık kontrat yaptılar hem de öngördüğümüzden yüzde 15 daha fazla sipariş verdiler. Yani siz iletişiminizi kendi platformunuzda sürdürdüğünüzde sonuçlar farklı olabiliyor. Siyaset, işlerimizi ister istemez etkiliyor ama iş dünyası olarak mümkün oldukça o ortamlardan uzak kalmaya çalışarak kendi muhataplarımızla ticari alışverişlerimizi daha iyiye getirmemiz lazım" açıklamasını yaptı. 

TALSAD Başkanı Ali Kibar, sektörün hammadde tedariğinin dolara endeksli olduğunu belirterek, "Sektörde Türkiye'nin tedarik ettiği en önemli girdi hammadde. Bazı global büyük firmalar hammaddede 3 yıl önce Türkiye'nin maliyetlerini artıracak bir düzen içindeydi.
Ekonomi Bakanlığı'nın da bizim şikayetlerimize destek olmasıyla Avrupa'da bunun kavgası verildi. Böylece hammadde tedariğindeki kartel durumunu kırma imkanı oldu. Şu anda Türkiye'de hammadde tedariğinde, uzak coğrafyalardan yüklü tedarik yapılabilme imkanıyla bölgesel coğrafyada bu etkiler minimize edilmiş durumda" yorumunu yaptı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam