Anasayfa Haberler Köstem Zeytinyağı Müzesi açıldı
Köstem Zeytinyağı Müzesi açıldı

İzmir'in Urla ilçesinin Uzunkuyu köyündeki, dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi olduğu öne sürülen 'Köstem Zeytinyağı Müzesi' açıldı. Türkiye'nin ikinci sanayi müzesi özelliğini de taşıyan mekanın üst katına gelecek yıl Sabun ve Hijyen Müzesi açılacak.

Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem tarafından yıllar süren uğraş sonucunda açılan Köstem Zeytinyağı Müzesi, 20 bin metrekare alan içerisinde, 5 bin 650 metrekare kapalı alanda, Anadolu topraklarında bugüne kadar kullanılan tüm zeytinyağı ezme sistemlerini 1/1 ölçekte sergiliyor.
Özellikle Ege ve Urla yarımadası ile Anadolu zeytinciliği ve kültürünü tanıtmayı amaçlıyor.

‘TÜRKİYE’NİN İKİNCİ SANAYİ MÜZESİ’

Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem ise eşi Güler Köstem ile birlikte 17 yıldır müzeyi kurmak için mücadele ettiklerini vurgulayıp, şunları söyledi:
“Anadolu’yu dolaşarak gerekli malzemeleri toplamak için çok çalıştık. Bu müzeyi örnek yer yapmayı çok arzu ettik. Bir müze kavramında yaptığımız zeytinyağı müzesi, dünyanın en büyük müzesi oldu. Bir takım arkadaş, dostlarımızın da bilgi desteği ile müzemizi yaratmaya çalıştık.
Aslında burada iki müze olacak. Birisi; Zeytinyağı Müzesi, seneye de üst katta Sabun ve Hijyen Müzesi’ni açacağız.
Şu anda açtığımız, Zeytinyağı Teknoloji Müzesi. Burası, Koç’un açtığı müzeden sonra, Türkiye’nin ikinci sanayi müzesi. Ama sadece Zeytinyağı Müzesi olarak açtık. Bütün amacımız; burada çocuklara eğitim verebilmek. Burasını bir eğitim kurumuna dönüştürmek istiyorum. Zeytin, sanat, kültür, tarih ve el becerilerini geliştirmeye yönelik bir çalışma hedefliyoruz. Burası sadece müzeden oluşmuyor. Arka tarafta modern bir zeytinyağı fabrikamız var.
Restoran, satış dükkanları, sanat atölyeleri, çocuk beceri salonları ve bir butik otelimiz de var. Ayrıca 7 dönüme yakın çocuk tarım bahçemiz var. Muayenehaneme gelen çocuklara, ‘Elma ağacı gördün mü?’ diye soruyordum. Çocuk 7 yaşına gelmiş, elma ağacını görmemiş. Çocuklar için çok çeşitli meyve ağaçları diktim. Bizlere tarım dersinde öğretilenleri öğrensinler istedim. Buranın sürekliliğini sağlamak için eşimle birlikte, Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı’nı kurduk.”

Konuşmaların ardından, sembolik olarak açılış kurdelesi kesildi. Etkinlik, alternatif tıp uzmanı Dr. Ender Saraç, kardiyolog Prof.Dr. Murat Gençbay, araştırmacı-yazar Sefa Taşkın ve televizyon yapımcısı Coşkun Aral’ın sunumları ve müzik gösterileri ile sona erdi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam