Anasayfa Haberler Verimlilik artışı zayıfladı
Verimlilik artışı zayıfladı

TÜİK'in rakamlarına göre 2011 son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretim yüzde 5,7, istihdamın yüzde 5,4 artarken verimlilikteki büyüme yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2011'in dördüncü çeyreğine ait imalat sanayi üretim ve istihdam verilerinden yapılan hesaplamalara göre, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretimin yüzde 5,7, istihdamın yüzde 5,4, verimliliğin (işçi başına üretim) yüzde 0,4 oranlarında arttığı kaydedildi.

Konuya ilişkin Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada 2011'in 4. çeyreğinde verimlilik artışının çok zayıfladığına dikkati çekti.

Üçüncü Çeyrekte bu oranların sırasıyla yüzde 8,4, yüzde 5,2 ve yüzde 3,0 olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, 2011 yılı içinde üretim ve verimlilik artışlarının giderek zayıfladığı belirtildi. İlk çeyrekte yüzde 7,4 olan verimlilik artışının dördüncü çeyrekte sıfıra yaklaştığı ifade edilen açıklamada, istihdam artışının ise yıl içinde gücünü fazla kaybetmediği, hatta dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla güçlendiği kaydedildi. Üretim ve verimliliğin aşağı yönlü seyrettiği ifade edilen açıklamada, istihdamın ise düz bir seyir izlediği vurgulandı.

2011'de istihdam kazançlı çıktı

2011'in tümünde ise 2010 yılına göre ortalama artış oranlarının üretimde yüzde 9,2, istihdamda yüzde 5,8, verimlilikte yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, istihdam artışının 2010'daki yüzde 4,8'lik hızının 1 puan üzerine çıktığı, buna karşılık verimlilik artışının yüzde 9,2 seviyesinden 6 puan kayıpla sert biçimde aşağıya düştüğüne dikkat çekildi. Açıklamada, üretimin yıllık ortalama büyüme hızının da 2010'daki yüzde 14,4 seviyesinden yaklaşık 5 puan kaybettiği belirtildi. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam