Anasayfa Haberler Mahfi Eğilmez: 2019’da dış kaynak bulmak zorlaşacak
Mahfi Eğilmez: 2019’da dış kaynak bulmak zorlaşacak

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, döviz kurunun 3.78'den birden bire 7.20'lere yükselmesinin çok ciddi etkiler yarattığını belirtti. 2018'e dair önemli ekonomik verileri paylaşan Eğilmez, "2019'da dış kaynak bulmak zorlaşacak, şirketler için zor geçecek" şeklinde konuştu.

Altınbaş Üniversitesi “Çarşamba Buluşmaları”nda konuşan Mahfi Eğilmez, ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Eğilmez 2019 yılında dış kaynak bulmanın zorlanacağını belirtti.

Eğilmez, 2018 yılında Türkiye'yi en çok TL'deki değer kaybının etkilediğinin altını çizerek, “Türk Lirası'ndaki değer kaybı birkaç anlamda çok ciddi etki yarattı. Bunlardan biri enflasyonun çok etkilenmesi oldu. Çünkü biz üretimimizde ağırlıklı olarak “ithal girdi” kullanıyoruz. Bu yüzden ithal maliyetlerimizi müthiş şekilde arttırdı” ifadelerini kullandı.
Döviz kurlarında yükselme başladığında insanların paralarındaki erimenin önüne geçebilmek için dövize yöneldiklerini söyleyen Eğilmez, güven kaybının yaşandığını ve karar alıcıları en çok döviz kurunun etkilediğini vurguladı. Dolayısıyla dolardaki artışın güvende ciddi bir düşüşe neden olduğunu ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin çok yüksek bir korelasyon katsayısına sahip olduğunu belirtti.

Benzer bir durumun perakende ticaret sektöründe olduğunu söyleyen Dr. Mahfi Eğilmez, “Dövizdeki yükseliş, perakende ticarette de güven endeksini çok olumsuz etkilediğini net bir şekilde görüyoruz. Özellikle 2018'in ilk 11 ayında karar alıcılar çok ciddi bir güven kaybı ile karşılaştı. Dolayısıyla insanlar ekonomiye güven duymamaya başladığı zaman yatırım yapmayı bırakıyorlar” dedi.

Döviz kurunun 3.78'den 4.20'ye gelmesinin çok büyük tehlike olmadığını, ancak 3.78'den birden bire 7.20'lere yükselmesinin çok ciddi etkiler yarattığını sözlerini ekleyen Eğilmez, Merkez Bankası'nın Tüketici Fiyatları Endeksini hedeflemesinin yanlış olduğunu C Endeksini esas alması gerektiğini söyledi.
2018'de sanayide üretimin düştüğünü, işsizlik oranlarının arttığı verileri paylaşan Eğilmez 2019'da Türkiye'de büyümenin eksi yönde olacağını ve işsizliğin daha da artacağını belirterek “2019’da dış kaynak bulmak zorlaşacak, şirketler için zor geçecek” dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam