Anasayfa Haberler Cari açık belli oldu
Cari açık belli oldu

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre; cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Cari işlemler açığı 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan  açıklamaya göre, Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre  6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak  gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 21.592  milyon ABD doları oldu.
Açıklamada şöyle denildi:

“Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret  açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.239 milyon ABD doları  azalarak 1.570 milyon ABD dolarına gerilemesi ve hizmetler dengesi  kaynaklı girişlerin 221 milyon ABD doları artarak 1.274 milyon ABD  dolarına yükselmesi etkili olmuştur. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın  Ocak ayında 1.505 milyon ABD doları açık vermişken, bu ayda 2.943  milyon ABD doları fazla vermiştir.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net  gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon ABD doları  tutarında artarak 1.034 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden  kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 119 milyon  ABD doları artarak 529 milyon ABD doları olmuştur. İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın  aynı ayına göre 116 milyon ABD doları azalarak 92 milyon ABD dolarına  gerilemiştir.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın  aynı ayına göre 204 milyon ABD doları artarak 586 milyon ABD doları  olarak gerçekleşmiştir. Portföy yatırımları 6.110 milyon ABD doları tutarında net giriş  kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı  yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1.300 milyon ABD doları net  alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 192 milyon ABD  doları net satış yaptığı görülmektedir. Yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1.146  milyon ABD doları net borçlanma yaparken, Genel Hükümet 3.414 milyon  ABD doları yeni ihraç gerçekleştirmiştir. Diğer yatırımlarda 579 milyon ABD doları tutarında net çıkış  gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı  muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2.444 milyon ABD doları  ve yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 2.215 milyon ABD  doları net artış kaydetmiştir.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel  Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 2.213 milyon ABD doları, 95  milyon ABD doları ve 162 milyon ABD doları net geri ödeme  gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ayda 3.540 milyon ABD doları rezerv artışı  gözlenmiştir.”

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam