Anasayfa Haberler Dünya yazarı Yıldırım: "Reform paketindeki tarımsal tedbirlerle enflasyonun düşürülmesi zor"
Dünya yazarı Yıldırım: "Reform paketindeki tarımsal tedbirlerle enflasyonun düşürülmesi zor"

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Bakan Albayrak'ın açıkladığı yeni yol haritasında tarımda atılacak adımları değerlendirdi...

Yıldırım'ın yazısı şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı reform paketinde tarımda öngörülen yapısal tedbirlerle gıda enflasyonunun düşürülmesi çok zor.
Bakan Albayrak'ın Enflasyonla Mücadele başlığı altında açıkladığına göre, Tarımda Milli Birlik Projesi açıklanacak,Sera A.Ş. kurularak 2 bin hektar teknolojik sera kurulacak. Hal Yasası ile yaş sebze ve meyvede rekabetçi bi,r yapı oluşturulacak.Küçükbaş hayvancılık desteklenerek kırmızı et üretiminin artırılması ve fiyatın düşürülmesi öngörülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonla mücadele kapsamında tarımda yapılacak reformlar hakkında şu bilgileri verdi: "Yapısal adımlarımızın bir diğer ana alanını da enflasyon olarak belirledik. Hepinizin malumudur ki, enflasyonda en önemli sorunu gıda alanında yaşadığımız için, yapısal reformlarımızı da gıda alanında hazırladık.Bu alandaki adımları Tarım Bakanlığımız ile Gıda Komitesi koordinasyonunda takip edeceğiz. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reformumuz “Tarımda Milli Birlik Projesi” olacak."

Tarımda Milli Birlik Projesi

Tarım Orman Bakanlığı tarafından çalışılan tarımda Milli Birlik Projesi'nin mayıs ayında kamuoyuna açıklanacağını anlatan Albayrak:"Sağlıklı beslenme temel bir insan hakkıdır. felsefesinden hareket edeceğiz.Buna bağlı olarak da bölge ve ürün bazında bir makro arz, talep ve ticari planlama sürecinin kurumsal alt yapıları tesis edilecek. Tohumdan sofraya hakkaniyetli bir değer zinciri dizayn edilecek.Sahada operasyonel yetkinliğimizi kooperatif yapısının merkezde olduğu güçlü kurumsal alt yapılarla sağlayacağız. Bu kurumsal altyapı ürün ve bölge bazında sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasını sağlayacak" dedi

Teknolojik seralar kurulacak

Bir diğer adımın Sera A.Ş. olduğunu hatırlatan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:" Özellikle mevsimsel dalgalanmalarla enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş kurulacak. Sera A.Ş bünyesinde 2019 yılında ilk etapta 2 bin hektar teknolojik sera inşa edilecek. Orta vadede 5 bin hektar üretim alanına ulaşılırken uzun vadede örtü altı sebze üretiminin  yüzde 25’inin karşılanması hedeflenecek."

Küçükbaş hayvancılık desteklenecek

Türkiye'nin küçükbaş hayvancılıkta potansiyelini değerlendiremediğinin altını çizen Albayrak:" Yine bir diğer önemli adımı küçükbaş hayvancılık alanında atacağız. Ülkemiz coğrafi gerçeklerine uygun şekilde kırmızı et fiyat istikrarını küçükbaş hayvancılık hamlesi ile destekleyeceğiz. İhracat kapasitesi, yerli yem ve coğrafi şartlara uygunluk gibi özellikleri dikkate aldığımızda, küçükbaş hayvancılıkta potansiyelimizin gerisindeyiz. Bu kasamda verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilecektir" bilgisini verdi.

Hal Yasası ile rekabetçi yapı oluşturulacak

Hal Yasası kapsamında üretici kooperatiflerinin haller içerisindeki payının artırılması hedeflenerek toptan, perakende ve lojistik alanlarında daha rekabetçi bir yapının oluşturulmasını sağlayacaklarını anlatan Berat Albayrak,bu kapsamda tarladan sofraya daha kısa, daha etkin, daha rekabetçi ve daha denetlenebilir bir değer zinciri oluşturacaklarını, ayrıca, üretimde rekabeti, toptan, perakende ve lojistikte denetim ve gözetimi sağlayacak bir regülasyon çerçevesinin de devreye alınacağını sözlerine ekledi.

Bu önlemlerle enflasyon düşer mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı tarımla ilgili önlemler, şu anda yaşanan sorunlara çözüm üretecek ve enflasyonu düşürecek önlemler değil. Tarımda yaşanan en temel sorun yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimin azalması. Çiftçinin para kazanamaması. Desteklerin yetersiz kalması. Bu konularda  hiç bir önlem yok. Çiftçi mazot,gübre,tohum,ilaç, yem gibi temel girdilerde bir düzenleme, destek bekliyor.Üretimi destekleyici bir önlem yok.(dünya)

Yazını devamı için: https://www.dunya.com/ekonomi/reform-paketindeki-tarimsal-tedbirlerle-enflasyonun-dusurulmesi-zor-haberi-443112

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam