Anasayfa Haberler İhracat rakamları açıklandı
İhracat rakamları açıklandı

Temmuz ayı ihracat yüzde 8,32 artışla 15 milyar 958 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ithalat yüzde 7,98 azalarak 19 milyar 288 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İzmir’de bir otelde TİM Başkanı İsmail Gülle ve EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TİM üyeleri, EİB başkanları, iş insanlarının da bulunduğu toplantıda konuşan Pekcan, önemli liman kentlerinin hep ticaret kültür merkezi olduğunu söyledi. Ruhsan Pekcan, “Bildiğiniz gibi dış ticaret dünya ekonomisini yansıtan ve şekillendiren ana unsurlardan biridir. Dünyadaki önemli limanlar, aynı zamanda finans merkezleridir, aynı zamanda kültür merkezleridir. Ticari merkezler aynı zamanda yeniliğin merkezleridir. İzmir Limanı ve İzmir Fuarı bunun güzel bir örneğidir. Dış ticaret bir ülkeyi kalkındırmanın en reel yollarından biridir. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatımızı artırmayı milli bir vazife olarak görüyoruz. Bu amaca yönelik olarak, dünyadaki tüm gelişmeleri an be an izliyor, desteklerimizi, süreçlerimizi ve bakanlığın teknolojik altyapısını baştan sona 21’inci yüzyılın gerçeklerine göre yeniliyoruz” dedi.

Bir süredir, küresel ekonomik büyümenin, en çok da Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa’da yavaşladığı söyleyen Ruhsar Pekcan, “IMF, temmuz ayında, küresel büyüme tahminini nisan ayındaki tahminine göre 0,1 puan daha düşürerek yüzde 3,2’lik bir küresel büyüme beklediğini duyurdu. Ancak bu düşük büyüme tahmininin de aslında yaklaşık yüzde 40’ı Çin ve Hindistan’ın büyümelerinden kaynaklanacak. Bu iki ülke haricinde, dünyanın büyüme hızı aslında yüzde 2’ler seviyesinde. Diğer taraftan, en önemli pazarımız olan Euro Bölgesi’nde 2019 büyüme tahmini yüzde 1,3 seviyesinde. Aynı şekilde, Almanya için yüzde 0,7, çok önemli bir pazarımız olan İtalya için sadece yüzde 0,1, Euro pazarı dışında olup Avrupa Birliği’nden çıkış süreci hala belirsiz olan İngiltere’de ise yüzde 1,3. Yine çok önemli pazarımız olan Ortadoğu, Kuzey Afrika’da yüzde 1,0 seviyesinde büyüme bekleniyor” dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam