Anasayfa Haberler Türkiye fuarcılıkta hızlı toparlanan ülkelerden biri oldu
Türkiye fuarcılıkta hızlı toparlanan ülkelerden biri oldu

Dünyada hacmi 325 milyar doları bulan fuarcılık sektörü, 2020’de pandemi nedeniyle zor günler geçirdi. Ancak, Dünya Fuarcılık Örgütü’nün (UFI) Kasım ayında yayınlanan Barometre Araştırmasına katılan dünya genelindeki fuar organizatör şirketlerinin yüzde 30’u işlerin normale döndüğünü açıkladı.

Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, “Fuarcılıkta toparlanma Uzakdoğu’dan, Çin’den başladı. Rusya’dan, oradan da bize gelen bir normalleşme dalgası görüyoruz. Fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri de Türkiye oldu. O anlamda avantajlıydık. Bu süreçte açtığımız fuarlarımızda beklediğimizin çok üstünde uluslararası ziyaretçiyi ağırladık, 2021’de toparlanmanın daha da hızlanacağını bekliyoruz” dedi.

Pandemi nedeniyle daralan dünya ticaretinin en fazla etkilediği sektörlerden biri fuarcılık… Pandeminin pik yaptığı dönemde dünyada yüzde 80 oranında daralan fuarcılık sektörü, Haziran ayından sonra toparlanmaya başladı. Buna rağmen fuarcılık sektörünün “altın yılı” olarak kabul edilen 2019 yılındaki rakamlara erişmesinin ancak 2023 yılını bulacağı belirtiliyor. Dünyada fuarcılığın hacmi, 325 milyar doları buluyor. 2019’da 180 ülkede 32 bin fuar düzenlenmişti. Bu fuarlara 4,5 milyon firma katılırken, 500 milyondan fazla kişi ziyaret etmişti. Türkiye’nin dünya fuarcılık sektöründeki payı yüzde 1,2 olurken, sektör 3,5 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmıştı. 2020 yılına iyi bir başlangıç yapan fuarcılık sektörü, pandeminin kontrol edilemez seviyelere gelmesiyle birlikte büyük bir darbe aldı.

“Toparlanma Uzakdoğu’dan başladı”

Dünya Fuarcılık Örgütü’nün barometre araştırmasına göre, Mayıs ayında sektörde işlerin normal gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 5’in altına düşerken, Kasım ayında aynı soruya olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 30’a çıktı.
Fuarcılık sektörünün 2020 yılını değerlendiren Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, fuarcılıkta işlerin hızlı toparlandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Öztop, “Dünya Fuarcılık Örgütü’nün araştırmasına göre fuarcılıkta toparlanma Uzakdoğu’dan, Çin’den başladı. Rusya’dan, oradan da bize gelen bir normalleşme dalgası görüyoruz. Fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri de Türkiye oldu. O anlamda avantajlıydık. Tüyap olarak Ekim ve Kasım aylarında düzenlediğimiz fuarlara yurt dışından çok yoğun ilgi oldu. Bu da şunu gösteriyor bu insanların iş yapmaya ihtiyacı var. İş yapacak platformu hangi ülke onlara sağlarsa o ülkeye gidecekler” dedi.

“Fuarların yüzde 20’si açıldı”

Türkiye’deki fuarcılık faaliyetleri, 2020 yılının Mart ayında Bakanlık kararı ile 1 Eylül’e kadar durduruldu. Ekim ayının başında kapılarını ziyaretçilerine yeniden açan Tüyap Fuarcılık Grubu, Ekim-Kasım aylarında üç fuar düzenledi. Tüyap’ın düzenlediği bu fuarlara toplamda 15 binden fazla ziyaretçi gelirken, bunların 4 bin 200’ü yabancı ziyaretçiydi.
Avrupa’daki fuarların 2021 yılının ilk çeyreğinde açılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyleyen Zeynep Ünal Öztop, “Türkiye, normalde 2020 yılında 419 fuar düzenleyecekti ama hem küreselde hem de Türkiye’de sektör durma noktasına geldi. 2020’nin Ocak ayında fuar takvimi yayınlandığında bizim 80’i aşkın fuarımız vardı. Ocak-Mart arası 15’e yakın fuar gerçekleştirdik. Ekimden sonra ise 1 tane kiracı fuarla birlikte 4 tane fuar açtık. Dolayısıyla biz fuarlarımızın ancak yüzde 20’sini açabildik. Türkiye geneline uyarlarsak yüzde 80’ine yakını bu sene ya ertelendi ya da iptal edildi” diye konuştu.

“Fuar takvimimizi uygulayacağız”

2021 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde fuarcılığın zorlanacağını belirten Öztop şu değerlendirmeleri yaptı: “Genel olarak 2021 yılının ilk yarısında fuarcılık sektörü zorlansa da Doğu ülkelerinde toparlanmanın daha hızlı olacağını bekliyoruz. Dolayısıyla Tüyap Fuarcılık Grubu olarak pandeminin seyrinde kontrol edemediğimiz ölçüde bir kötüleşme olmazsa Ocak ayından itibaren fuar takvimimizi planladığımız şekilde uygulayacağız. Ama bütün araştırmalar şunu söylüyor ki; fuarcılık sektörünün 2020’deki çöküşten sonra, pik yaptığı 2019 seviyelerine gelmesi 2023’ün başlarını bulabilir.”(kobipostası)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam