Anasayfa Haberler Ticaret Bakanı Pekcan: "21. yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak"
Ticaret Bakanı Pekcan: "21. yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak"

Türkiye'nin, Asya İşbirliği Diyaloğu (ACD) Dönem Başkanı olarak, ortak hedefleri desteklemek için mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya ve liderlik etmeye hazır olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "21. yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak. Bölgemizin potansiyellerini hayata geçirmede ve yeni atılımlar yapmada birlikte hareket edeceğiz" dedi.

TOBB tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen '1. Asya İşbirliği Diyaloğu Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı'nda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüm dünyanın koronavirüs salgını yüzünden olağanüstü zamanlardan geçtiğini; salgının, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapıları üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açtığını söyledi. İş faaliyetlerinin önemli ölçüde yavaşladığını dile getiren Pekcan, bu tür zor koşullar altında ülkeler arasında yakın iş birliği ihtiyacının daha da önemli hale geldiğine inandıklarını bildirdi.

"Teknoloji ve inovasyon odaklı sektöre daha fazla yatırım peşinde olacağız"

Normalleşme adımları arttıkça, ekonomilerin ve işletmelerin nasıl toparlanacağına odaklanmak gerektiğinin altını çizen Pekcan, bu anlamda Asya İş Birliği Diyaloğu'na çok değer verdiklerini, bu mekanizma içinde geliştirilecek her türlü girişime açık olacaklarını kaydetti. Pekcan, Türk Hükümeti olarak, ulusal sağlık sistemini güçlendirmeye, iş ortamını canlı tutmaya, vatandaşlara ve iş dünyasına salgının başlangıcından bu yana yeni koşullarda hızla destek vermeye odaklandıklarını belirterek, "Yakın gelecekte Türkiye, küresel değer zincirlerinde daha da önemli bir rol oynamak için tüm çabalarını ortaya koyacak. Teknoloji ve inovasyon odaklı sektörlerde daha fazla yatırım peşinde olacağız. Küresel arz ve değer zincirleri açısından stratejik diyalog ve ortaklığa açığız." diye konuştu.

"ACD ülkeleriyle olan ticaret hacminin seviyesini yeterli görmüyoruz"

Birçok çalışmanın, Asya'nın gelecek yıllarda küresel ticaret ve büyümenin ağırlık merkezi olmaya devam edeceğini gösterdiğini anlatan Pekcan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkileri son yıllarda önemli ölçüde derinliğe kavuştu. Türkiye'nin, ACD ülkeleri ile olan ticaret hacmi 2020 yılında yaklaşık 100 milyar dolar olup bu rakam, Türkiye'nin toplam ticaret hacminin yüzde 26'sına karşılık geliyor. Ancak ekonomilerimizin potansiyelleri düşünüldüğünde bu seviyeleri yeterli görmüyoruz. Türkiye, ticaret ve yatırım açısından sağlam avantajlara sahip olmaya devam ediyor. Bunlar, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisi, Avrupa Birliği standartlarında üretim ile kalite altyapısı ve uygunluğu, batı yarımküreye coğrafi yakınlık, küresel değer zincirlerine dahil edilmesi, gelişmiş altyapı ve yetenekli ve genç bir insan sermayesidir. Özellikle Asya ülkeleri ile olan ilişkilerimizle ilgili olarak bunların bizim için güçlü varlıklar olduğuna inanıyoruz. Bu değerleri diğer Asya ülkeleri ile ortak olarak her iki taraf için de faydalı ve karlı bir temelde kullanmaya hazırız. Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturan Türkiye, diğer Asya ülkeleriyle ortak projeler bağlamında teorik ayrıcalıklarını ekonomik faydalara dönüştürmeye her zaman hazır."

Bakan Pekcan, Kemer ve Yol Girişimi kapsamında Asya ülkeleri ile ticaret diyaloğunu yoğunlaştırmak için, şu anda Modern İpek Yolu olarak da adlandırılan Orta Koridor'un yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmaya devam ettiklerini dile getirerek, "Son dönemde Türkiye'den Çin'e ihracat yapan ilk blok tren, toplamda 8 bin 700 kilometre yol katederek güzergahını iki haftada tamamladı" dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam