Anasayfa Haberler Seradaki üzüm dalında kaldı
Seradaki üzüm dalında kaldı
Cumartesi, 30 Haziran 2012 13:19

İlk hasadın ardından kilosu 10 liranın üzerinde satılan üzüm, 1 liranın altına düştü, erkenci üzümler üreticinin elinde kaldı.

 

Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen üzüm, erkenci olmasına karşın alıcı çıkmayınca dalında kaldı.

 

Örtü altında ilk hasadı geçen ay yapıldığında kilosu 10 liranın üzerinde satılan üzümün kilosu 1 liranın altına düşerken üreticiler erkenci üzümlerine alıcı bulamadı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı yazılı açıklamada, Silifke'nin Türkiye'nin önemli tarım alanlarından olduğunu, turfanda meyve ve sebze hasadının ilk yapıldığı bölgelerden birinin burası olduğunu bildirdi.

Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi'ndeki Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun olarak yapıldığını ifade eden Can, normal hasat sezonunun temmuz ayının ilk haftasında başlayacağını belirtti.

Can, şu anda örtü altında 50 dönüm alanda üzüm üretildiğini, ilçe genelinde 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 20 bin ton üzüm hasadı yapıldığını kaydetti.

Örtü altında üretilen üzümün hem erkenci olması hem de fiyatının yüksek olması dolayısıyla üreticisine geçmiş yıllarda bol kazanç sağladığını belirten Can, ancak bu yıl hasadın sonuna gelinirken fiyatların düşmesi ve alıcı olmaması nedeniyle bazı üreticilerin sıkıntı yaşadığını bildirdi.

Can, açıkta yetiştirilen üzümlere oranla örtü altındaki üzümlerin hem erken çıktığını hem de veriminin yüksek olduğunu ifade ederek, açık alanda bir dönümden ortalama 400-800 kilo ürün hasat edilirken örtü altında bu rakamın 3 tona kadar çıktığını, hasadı yapılan üzümlerin İstanbul, Ankara, Antalya ve Mersin'den gelen tüccarlara satıldığını kaydetti.

Can, ilçe genelinde Silifke ceviz üzümünün yanı sıra ak üzüm, gök üzüm, kardinal, ergin çekirdeksiz, Yalova incisi, Trakya ilkeren, redglap, horoz karası, erkenci siyah üzüm, razakı gibi çeşitlerin üretildiğini belirtti.

 

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam