Anasayfa Haberler Bursa siyah incirine ihracat izni çıktı
Bursa siyah incirine ihracat izni çıktı
Cuma, 17 Ağustos 2012 09:57

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Taze (Siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu'nca yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan kararla Bursa siyah inciri üreticilerine hasat ve ihracat izni verildiğini bildirdi. Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa siyah incirinin kendine has rengi ve tadı ile bu alanda bir marka durumunda olduğunu kaydetti.

 

Türkiye'de siyah incir üretiminin yüzde 90'ını Bursa siyah incirinin karşıladığını belirten Çelik, "20 bin ton civarındaki yıllık üretiminin yüzde 80'i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Ülkemiz için böylesine önemli ve değerli olan Bursa siyah inciri, zirai ilaç ve ethephon kullanımı nedeniyle zarar görebilmektedir. Bu konuda bir dizi çalışmalar yürütülmüştür" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Bursa Valiliği öncülüğünde de bazı çalışmalar yapıldığını anımsatan Çelik, şöyle devam etti: "Bu konuda düzenlenen bir panelle bahçe tesisi ve ilaç kullanımı, hasat, depolama ve ihracat aşamasında karşılaşılan sorunların çözüm yolları için sektör paydaşları ile fikir alış verişinde bulunulmuştur. Ayrıca 1 Ağustos 2012 tarihinde yayımlanan genelge ile ethephon kullanılmaması ve kesim-ihraç tarihleri ile ilgili olarak kişi, kurum ve kuruluşların görev tanımları ve sorumlulukları belirlenerek duyurulmuştur. Genelge kapsamında yürütülen çalışmalarda söz konusu yasaklı maddeyi kullananlar tespit edilerek, idari para cezası kesilmiştir."

Konuyla ilgili son bir gelişmeyi duyurmak istediklerini bildiren Çelik, "Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve İl Müdürlüğümüzün de temsil edildiği Taze (Siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu'nca yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan kararla Bursa siyah inciri üreticilerine hasat ve ihracat izni verilmesi kararı alınmıştır" açıklamasını yaptı.

 

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam