Anasayfa Haberler Enerjide Dışa Bağımlılığımız Ne kadar
Enerjide Dışa Bağımlılığımız Ne kadar
Perşembe, 18 Ekim 2012 10:11

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP tarafından ”Dünyada ve Türkiye’de Enerji’nin Görünümü ve Geleceği” temalı toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan, TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti Türkiye’nin enerjide dışa bağlı bir ülke olduğunu, bu oranın petrolde yüzde 92 iken, doğalgazda yüzde 98 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımların, cari açığı da azaltacağını ifade eden Serdengeçti, ”Rakamlarla örnek vermek gerekirse 2011 sonu yıl itibariyle 77 milyar dolarlık bir cari açık var. Enerji ithalat faturası ise 54 milyar dolar. Dolayısıyla cari açığın yüzde 70′i enerji ithalatından kaynaklanıyor” dedi.

Serdengeçti, Türkiye’nin en temel kırılganlık kaynağı olan cari açığı azaltmak için enerjide yerli kaynakların kullanımını artırmanın son derece önemli olduğunu kaydetti.

BP Grubu Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby de Türkiye’nin doğalgaz tüketimi artışında dünyada 3′üncü sırada yer aldığını belirterek, ”2011 yılında Türkiye’de 45,7 milyar metreküp doğalgaz tüketildi, buna göre, Türkiye’de doğalgaz tüketimi 2010′a oranla yüzde 17,3 artmış oldu. Türkiye bu rakamlarla 2011 yılında, dünyadaki doğalgaz tüketiminin yüzde 1,4′ünü gerçekleştirmiş oldu” dedi.

(ekonomiservisi.com)

www.usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam