Anasayfa Haberler Öğretmenler uçan kuşa borçlu
Öğretmenler uçan kuşa borçlu
Cuma, 23 Kasım 2012 14:31

Eğitim İş Genel Başkanı Demir: "Öğretmenlerin yüzde 68.67'si bankalara, yüzde 32.68'i şahıslara borçlu, yüzde 71.08'inin ise kredi kartı borcu var"

 

 

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Genel Başkanı Veli Demir, "Öğretmenlerin yüzde 68.67'sinin bankalara, yüzde 32.68'inin şahıslara borçlu olduğunu, yüzde 71.08'inin ise kredi kartı borcu olduğunu" belirtti.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, 800 binin üzerindeki eğitim emekçisinin bu yıl da çözüme kavuşturulmayan sorunlar nedeniyle umutsuz bir bekleyiş içerisinde Öğretmenler Günü'nü kutladığını ileri sürdü.

Türkiye'deki öğretmenlerin, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında, toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından oldukça geri durumda olduklarını savunan Demir, OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim Raporu 2012"ye göre Türkiye'deki öğretmenlerin, yıllık zorunlu çalışma süresinin bin 816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu sürenin ortalama bin 675 saat olduğunu belirtti.

Demir, Türkiye'de öğretmenlerin, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 140 saat daha fazla çalıştığını ancak buna karşılık, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha düşük ücret aldığını kaydetti.

"Öğretmenliğe İlişkin Öğretmen Görüşleri"

Açıklamasında, Eğitim-İş'in Öğretmenler Günü nedeniyle, bin 776 öğretmenle görüşerek yaptığı "Öğretmenliğe İlişkin Öğretmen Görüşleri" adlı araştırma sonuçlarına da değinen Demir, araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 68.67'sinin bankalara, yüzde 32.68'inin şahıslara borçlu olduğunu, yüzde 71.08'inin ise kredi kartı borcu olduğunu ifade etti.

Demir, araştırmada, öğretmenlerin yüzde 25.77'sinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu, yüzde 36.39'unun ise ailesinin beslenme ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını belirttiğini ifade etti.

Araştırmada "Her yıl düzenli olarak otel/pansiyon gibi yerlerde tatil yapabiliyorum" ifadesine öğretmenlerin yüzde 81.66'sının hayır cevabını verdiğini dile getiren Demir, öğretmenlerin yüzde 86.9'unun ise düzenli olarak tiyatro ya da sinemaya gidemediğini belirtti.

Araştırmada sonuçlarına göre atanma, yükselme ve yer değiştirmelerinde torpilin belirleyici olduğunu düşünen öğretmenlerin oranının yüzde 76.18 olduğunu ifade eden Demir, öğretmenlerin yüzde 85.94'ü ise MEB'in okullarda can güvenliğini sağlayacak tedbirler almadığını belirttiğini kaydetti.

Demir, araştırmaya göre son on yılda öğretmenlik mesleğinin itibarının azaldığını düşünen öğretmenlerin oranının ise yüzde 94.93, olduğunu kaydetti.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam