Anasayfa Haberler Köprü ve otoyol ihalesi devleti zarara uğratmaz mı?
Köprü ve otoyol ihalesi devleti zarara uğratmaz mı?
Perşembe, 20 Aralık 2012 06:43

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Ortalama bir yıllık kârı 550 milyon dolar olan 2 köprü ve 8 otoyolun 25 yıllığına 5.72 milyar dolara ihale edilmesi devleti zarara uğratmak değil midir?" diye sordu.

Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "Türkiye'nin ikinci en yüksek miktarlı özelleştirmesi olan 2 köprü ve 8 otoyolun özelleştirme ihalesini 25 yıllığına 5 milyar 720 milyon dolar veren Koç-Ülker-UEM ortaklığı kazandığı yazılı ve görsel medyaya yansımıştır" diyerek şu soruları yöneltti:

"İhalesi yapılan köprü ve otoyolların bir yıllık kârının 550 milyon dolar olduğu da yazılı basında yer almaktadır. Ortalama bir yıllık kârı 550 milyon dolar olan 2 köprü ve 8 otoyolun 25 yıllığına 5.72 milyar dolara ihale edilmesi devleti zarara uğratmak değil midir?

Vatandaşın vergileriyle yaptırılan köprü ve otoyolların sadece 10 yıllık kârı ile satılması kamu yararını ne kadar gözetmektedir?

Köprü ve otoyolların bu denli düşük rakama ihale edilmesinin altında yatan farklı nedenler var mıdır? Varsa bu nedenler nelerdir?

Dünyada bu denli kamu yararı gözetmeksizin köprü ve otoyollarını özelleştiren başka ülkeler var mıdır?"

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam