Anasayfa Haberler Emekliye kesinti şoku
Emekliye kesinti şoku
Cuma, 28 Aralık 2012 17:53

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu aydan itibaren yansıtmaya başladığı destek primi kesintileri emeklide soğuk duş etkisi yarattı. Yüzlerce emeklinin şikâyette bulunduğu kesintiler için kurumun durumu değerlendireceği belirtildi.

Çoğunluğu yoksulluk sınırı altında maaş alan emekli, bir darbe de Sosyal Güvenlik Kurumu’undan (SGK) yedi. Bu ay emekli maaşlarını almak üzere ilgili kurumlara giden emekliler, maaşlarında gördükleri kesintilere anlam veremedi. SGK’nin bazı bölge müdürlükleri ve‘Alo 170’ hattından edindiğimiz bilgilere göre, herhangi bir biçimde vergi mükellefi olan emeklinin kurum tarafından gelir kapısı olarak görüldüğü ve bazı kesintiler yaptığı ortaya çıktı. Verilen bilgilere göre, kademeli olarak devreye girmesi planlanan ‘destek primi’ uygulamasının bu aydan itibaren başladığı belirtildi.

Henüz sayıları belirlenemeyen sayıda emekliyi mağdur eden söz konusu uygulamaya göre SGK, yalnız kira geliri olan emekliyi de vergi mükellefi olduğu için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasına tabi tutarak maaşlarından yüzde 15 kesinti yapmaya başladı. Ancak kira gelirinin vergisini ödediğini dile getiren emekliler, söz konusu destek primini ödemeyi reddederek kurumlara itirazlarda bulundu. Bilgisine başvurduğumuz SGK yetkililerinin bir kısmı durumun bir yanlışlıktan ibaret olduğunu, yapılan başvurular üzerine de yanlışlığın kabul edilerek geriye dönüş için çalışmaların başladığını söylerken, bir kısmı bakanlıktan ya da kurum genel müdürlüğünden söz konusu uygulamanın yanlış olduğuna dair resmi bir açıklamada bulunmadığını belirtti.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam