Anasayfa Haberler Soğuk hava balık fiyatlarını vurdu
Soğuk hava balık fiyatlarını vurdu
Çarşamba, 16 Ocak 2013 13:41

Soğuk hava nedeniyle Akdeniz'de avlanan balık miktarında düşüş yaşanıyor. Mersin Balık Pazarı'nda balık fiyatları yaklaşık yüzde 50 arttı.

Türkiye'yi etkisi altına alan ve Akdeniz Bölgesi'nde de kendini hissettiren soğuk hava nedeniyle Akdeniz'de avlanan balık miktarının azalması, fiyatların artmasına neden oldu.

Akdeniz'in bereketli sularından avlanan balıkların halkın beğenisine sunulduğu Mersin Balık Pazarı'nda sezon başında 8 lira olan gümüş balığının fiyatı 12, 12 lira olan deniz çuprasının fiyatı 15 liraya ve 7 lira olan mercanın fiyatı ise 12 liraya yükseldi.

Balıkçı Murat Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla balıkların denizin derinliklerine doğru indiğini, bunun da avlanmayı zorlaştırdığını söyledi.

Özellikle barbun ve gümüş balığının soğuk havalarda daha az yakalanabildiğini, balığın azalmasıyla fiyatlarda dalgalanmalar yaşandığını ifade eden Bilir, "Fiyatların artmasına rağmen diğer şehirlere göre, Mersin'de halen fiyatlar çok ucuz. Kaliteli, lezzetli balıklarımızı alınabilir fiyatlardan satıyoruz. Mersin deyince muz akla geliyor, ancak Mersin denizi, balık yönünden de zengin" dedi.

Bilir, sezonun en çok satılan balıklarının hamsi, gümüş balığı, çupra, levrek ve barbun olduğunu dile getirdi.

Mersin'de daha çok barbunya, gümüş, sarı kanat ve mercan balıklarının ilgi gördüğünü anlatan Bilir, "Daha önce 1 tekne 50 kasa balıkla dönüyorsa, havaların soğumasıyla bu oran 5-10 kasaya kadar düşüyor. Bu da fiyatlara yansıyor" diye konuştu.

Mersinli Balıkçı Ahmet Güldü de, balık pazarında lagostan levreğe, barbunyadan istavrite kadar birçok balık çeşidinin tezgahları süslediğini söyledi.

Ucuz balık yemek isteyenlerin mutlaka pazara uğramaları gerektiğini dile getiren Güldü, fiyat artışlarına rağmen Mersin'de balık fiyatlarının diğer bölgelere göre ucuz olduğunu ifade etti.

Mersin Balık Pazarı'nda satılan bazı balıkların sezon başındaki ve güncel kilogram fiyatları ise şöyle:

Balık türleri Sezon başındaki fiyatı (TL) Güncel fiyatı (TL) Gümüş 8 12 Çupra (deniz) 12 15 Mercan 7 12 Kırlangıç 4 7 Levrek 12 17 Halili 15 20 İstavrit 3 5 Sardalya 2,5 4 Kefal 3 5 Lagos 40 60 Barbun (küçük) 5 7 Barbun (keserbaş) 20 25

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam