Anasayfa Haberler Yeni TTK KOBİ’lere destek olmadı
Yeni TTK KOBİ’lere destek olmadı
Çarşamba, 23 Ocak 2013 19:06

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı, düzenlemeyle birlikte TTK’nın ana felsefesinden uzaklaştırıldığını ve KOBİ'lerin kredi taleplerde karşılaştıkları zorluklar aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıllık hazırlık sürecinin ardından çıkarılan TTK’nın özellikle KOBİ’lerin denetimini öngördüğüne dikkat çeken Sanlı,

"Düzenleme Türkiye'deki tüm şirketlerin denetimini kapsama alıyordu. Geçmişte 800 bin şirketin denetimi öngörülürken yapılan düzenleme ile bin 500- 2 bin civarında şirketin denetim altına alınabileceği ortaya çıkıyor" dedi.

Sanlı, "Eski Türk Ticaret Kanunu'nda şirketlerin murakıbı vardı. Bu kapsamda 90 bin anonim şirket denetim altındaydı. Bu düzenleme yerine eski Türk Ticaret Kanunu'ndaki murakıplık sistemi revize edilseydi belki bugünkü bu denetim düzeninden çok daha yararlı olacaktı" diye konuştu.

Aynı zamanda düzenlemenin Basel 2 ve Basel 3 uygulamalarından da uzaklaştığını ifade eden Nail Sanlı,

"KOBİ'lerin kredi taleplerde karşılaştıkları zorluklar aynı şekilde devam edecek. Bu Basel 2-3'e göre aykırıdır.  Geçtiğimiz sene AB'de yayımlanan İlerleme Raporu'nda da bu konular ciddi tenkit edilen konulardı. Bu konuda yapılan düzenlemenin AB müktesebatıyla ilgili olmadığı söz ediliyordu. Bu eleştirilerin büyüyerek devam edeceği düşüncesindeyiz" diye konuştu.

TÜRMOB Başkanı Sanlı, bu düzenlemeye,  denetimin çerçevesi daraltıldığı için denetime tabi olanlar dışında denetime taraf olan diğer kesimlerin ciddi eleştirileri olacağının altını çizdi.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam