Anasayfa Haberler 'KOBİ'lere bu yıl 300 milyon lira destek vereceğiz'
'KOBİ'lere bu yıl 300 milyon lira destek vereceğiz'
Cuma, 25 Ocak 2013 11:00

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılındaki 460 milyon liralık bütçelerinin 300 milyon liralık kısmını destek ödemelerine ayırdıklarını söyledi.

Bakanlığın faaliyetleriyle ilgili açıklama yapan Nihat Ergün, geçen yıl 26 bin işletmeye 293 milyon lira destek verdiklerini, 2013'te ise yeni destek yöntemleriyle daha çok KOBİ'ye destek vereceklerini söyledi. Bu kapsamda 460 milyon liralık bütçenin 300 milyon lirasını destek ödemeleri için ayırdıklarını dile getiren Ergün, 2012 yılı sonunda ödeme bekleyen 16 bin KOBİ'nin 104 milyon liralık desteğinin de aktarıldığı bilgisini verdi.

KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında,  yurt içi fuarlarına katılım ile pazar paylarını genişletme, yurt dışı iş gezisi ile ihracat bağlantıları kurma, nitelikli eleman istihdamı ile kalifiye iş gücü ihtiyaçlarını karşılama dahil 13 destek kalemiyle 97 milyon lira tutarında kaynak aktarıldığını ifade eden Bakan Ergün, "Yine KOSGEB kaynaklarından aktarılan 66 milyon lira tutarındaki kaynakla bin 200 KOBİ'nin Ar-Ge ve inovasyon yapmasının ve bu ürünlerin ticarileşmesinin önünü açtık. Bin 814 KOBİ'nin sunmuş olduğu projeye de 57 milyon lira destek verdik. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile 115 binden fazla girişimci adayımızı eğitirken, bunlardan 6 bin girişimcinin yeni bir işletme kurmasını sağladık" diye konuştu.

Afetlerde etkilenen KOBİ'lere destek amacıyla verilen Acil Destek Kredi Programları ve diğer kredi programları yoluyla da kredi desteği sağlandığını vurgulayan Ergün, bu kapsamda da 460 milyon liralık kredi kullanılmasının sağlandığını kaydetti.

Cirolar yüzde 42 arttı

KOSGEB desteklerinden yararlanan şirketlerin yüzde 65'inin cirosunun yüzde 42 oranında arttığını söyleyen Nihat Ergün, "KOSGEB desteği, KOBİ'lerin ihracatı açısından da olumlu etkiler yaratmıştır. KOSGEB desteği öncesi ihracat yapmakta olan işletmelerin yüzde 65'i, destek sonrasında ihracatlarında artış olduğunu belirtmişlerdir. Destekler Ar-Ge faaliyetlerini de olumlu yönde etkiledi. Daha önce Ar-Ge yapmayan işletmelerin yüzde 82'si Ar-Ge faaliyetlerine başladı" diye konuştu.

Kredi faiz desteği geliyor

Bakanlığın KOBİ'ler için yeni destek mekanizmalarını harekete geçireceğini dile getiren Nihat Ergün şunları söyledi: "2013'te ekonominin ihracat odaklı büyümesinin yanında biraz da iç pazarı genişleten, iç pazarda hareketlenmeleri sağlayan bazı destek mekanizmalarını getireceğiz. KOBİ'ler için 2013 yılında da yeni destek mekanizmalarıyla, özellikle kredi faiz desteği gibi birtakım mekanizmalarla çok sayıda KOBİ'ye destek verme imkanımız olacak. 2013 yılı için bu konuda bizim yaklaşık 460 milyon liralık bir bütçemiz var. Bunun 300 milyon lirasını destek ödemeleri için ayırdık".

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam