Anasayfa Basında USİAD Basın Açıklamaları Daha çok samana ihtiyaç var
Daha çok samana ihtiyaç var
Perşembe, 31 Ocak 2013 20:10

Son 'saman ithalatı' haberi İzmir'den geldi. Gemilerle kente 1.5 ton saman getirildi. İhtiyaç ise çok daha fazlası...

İzmir'de 515 bin 645 sığır için Ukrayna ve Bulgaristan'dan bin 529 ton saman ithal edildi. Kentte, 7 bin tonluk saman ihtiyacı olduğu belirtildi.

Üreticinin karlı görmediği için buğday ekiminden vazgeçmesi, geçen yıl olumsuz iklim koşulları nedeniyle rekoltenin düşük olması samanın fiyatını dört kat artırınca ithalatın yolu açıldı. İzmir'de 12 bin üye tarafından yetiştirilen 515 bin 645 sığır için saman ithal eden İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ukrayna ve Bulgaristan'dan saman getirdi.

Birlik Başkanı Mehmet Çelikkaleli, Ukrayna'dan 679, Bulgaristan'dan 450 ton balya saman, 400 ton da 'telep' denen sıkıştırılmış saman getirildiğini belirterek, üreticiye kilogramı 52 kuruştan maliyetine satılacağını söyledi. Çelikkaleli, bu ithalatla talebin çok azını karşılayabildiklerini belirterek, "Yurtdışında da saman yok. Talebimiz çok fazla. Teşviklerin yükselmesi hayvancılığa ilgiyi artırdı. Talebin tamamını karşılamak için 7 bin ton saman dağıtmamız lazım. İthalat 15 gün sürüyor. Olumsuz hava koşulları gemilerin gelmesini de geciktiriyor. İki-üç ay sonra yeni hasatla sığır yetiştiricileri rahatlayabilir. İç piyasada üretim sıkıntısı beklemiyoruz" dedi.

50 bin tonluk daha talep var

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ilk kez kendilerinin saman ithal ettiğini belirtti. Bundan sonra samanın Tarım Kredi Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlar tarafından ithal edileceğini söyleyen Karabulut, "İthalatla fiyatlar 80 kuruştan 60 kuruşa kadar düştü. Önümüzdeki dönemde de 50 kuruşa düşmesini bekliyoruz" dedi.

Karabulut, Türkiye'nin şimdiye kadar 15-20 bin ton ithalat yaptığını ancak 50 bin tonluk daha talep olduğunu söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam