Anasayfa
Beyaz Ekmeği Piyasadan Kaldırmak
Cuma, 15 Şubat 2013 14:13

Ekmek üzerine görüşlerimi dile getirdiğim ”Önce Ekmekler Bozuldu!” ve “Sağlıklı Ekmek Üzerine “adlı yazılarımda ve TV Kanallarında özetle şunları belirtmiştim:

•             Beyaz ekmek kanseri tetiklemektedir.

•             Beyazlatmak, hacim artırmak ve dayanıklılık süresini uzatmak amacıyla üretim aşamasında çok yoğun biçimde eklenen katkı maddeleri sağlıkta önemli sorunları yaratmaktadır.

•             Beyaz ekmek, şeker hastalığını tetikleyen birinci derecede bir etkendir, şeker hastalığının yanı sıra aşırı şişmanlığı da ortaya çıkarmaktadır.

•             Beyaz ekmek,  tokluk hissi yaratmadığı gibi önemli ölçüde israfa neden olmaktadır.

“Peki, ne yapmalı?” sorusuna karşı da şunları önermiştim:

•             Birincisi: Türkiye’de beyaz undan yapılmış ekmeklere “Sağlığa Zararlıdır” ibaresi yazılmalıdır.

•             İkincisi: Evlerde tam buğday unundan yapılmış ekmek üretimi özendirilmelidir.

•             Üçüncüsü: Türk Gıda Kodeksi, tam buğday unundan yapılmış ekmeği önerecek şekilde değiştirilmelidir.

•             Dördüncüsü: Yerel yönetimler tam buğday unundan yapılmış ekmeğe yönelmelidir.

•             Beşincisi: Tohumlukta, hibrit buğday tohumu yerine, yerli buğday çeşitleri ile yerlilerden üretilmiş buğdaylar tercih edilmelidir.

Ekmek üzerine kaleme aldığım yazılara birçok gazete yazarı, okurum ve kimi fırıncılardan olumlu tepkiler aldım. Televizyonlara çağrıldım. Bununla birlikte yazılarıma ve konuşmalarıma olumsuz tepkiler de söz konusu oldu. Örneğin bir TV Kanalı’nda konuk ettiklerine pişman oldular, bir kanalda da yalan söylediğim iddia edildi.

Sağlıklı ekmek üretimi konusunda benim dışında da çok sayıda yazı yazıldı, yayın yapıldı ve platformlar kuruldu. Sonunda konunun önemini giderek algılayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz yıl, 1 Temmuz 2012’den itibaren  ‘Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ni yürürlüğe soktu. Tebliğ ile ekmekteki tuz oranının en çok yüzde 1.5 olması ve ekmeğin en az 65 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından üretilmesi koşulu getirildi. Ancak yönetmeliğin yaşama geçirilmesinde sorunlar ortaya çıktı, daha doğrusu neredeyse uygulan(a)madı. Yönetmeliğe uygun ekmek yapmayan fırıncılar suçu unculara attılar, uncular ise fırıncıları ‘beceriksizlik’le suçladılar.

Ekmek konusu, geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın başlatması dolayısıyla düzenlenen törende tekrar gündeme geldi ve Başbakan ,”Beyaz Ekmeği Piyasadan Kaldıracağız” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ‘un tebliği’ için yeniden harekete geçti. 2013 yılının ilk aylarında yayınlanması beklenen ‘Un Tebliği’ ile uncular, üretimlerinde daha fazla kepek oranı bırakmak zorunda kalacaklar.

Usta yazar, Yılmaz Özdil de ekmek üzerine kaleme aldığı 20 Ocak 2013 tarihli köşe yazısını sonlarken, “Başbakanımıza katılıyorum. Hatta alkışlıyorum ”diyor. Akıl için yol bir. Özdil’in dile getirdiği görüşlere katılmamak olası değil. Konu üzerine biraz emek veren bir tarımcı olarak ben de ,”Başbakan beyaz ekmeğin piyasadan kaldırılması konusunda doğru bir yaklaşım içindedir ve sonuna değin desteklenmelidir.”diyorum.

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı

USİAD Bildiren Dergisi 59. Sayı  yazısı

Derginin 59. Sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam