Anasayfa Haberler Tersane kiralarına % 1520 zam!
Tersane kiralarına % 1520 zam!
Çarşamba, 20 Mart 2013 09:09

Milli Emlak, tersane kiralarına yüzde 1520 zam yaptı. Tebligatı alan tersaneler şaşkın. Geri adım atılmazsa tersanelerin kapanacağı belirtiliyor.

Küresel krizden dolayı navlunların düşmesi ile kriz yaşayan denizcilik sektörü bu kez başka bir krizle karşı karşıya kaldı. Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Dairesi'ne bağlı devlete ait arazilerde kiracı olan tersanelerin kira bedellerine bu yıl tam yüzde 1520 zam yaptı. Zamla ilgili tebligatlar firmalara gönderildi. Buna göre örneğin geçen yıl 112 bin lira kira ödeyen bir şirketten bu yıl 1.7 milyon lira kira ödemesi istendi. Bir başka tersane ise geçen yıl 53 bin lira kira öderken, bu yıl 810 bin lira kira ödemesi istendi.

Son 5 yıldır küresel krizin etkilerini omuzlarında hisseden tersaneciler, istihdamlarının 66 binden 16 bine indiğine dikkat çekerek, bu zam uygulanırsa halen faaliyette olan 71 tersanenin kapısını kilit vuracağını söylediler.

Bölgedeki 20 tersane 2008'deki küresel krizden etkilenerek kapanmıştı. Açık durumdaki tersanelerin ise ortalama yüzde 25-30 kapasite ile çalıştığı belirtiliyor. Tersanelerin birçoğunun hacizlik, bir bölümünun ise iflas erteleme talebinde bulunduğu kaydediliyor. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, tersanelerin bu yıl için istenen kira bedellerini ödeyecek durumda olmadığını belirterek söz konusu artış oranı için Milli Emlak'tan da tatmin edici bir açıklama alamadıklarını söyledi. Kıran, "Bizler burada kiracıyız. Ödeyeceğimiz kiralar 5 yılda bir belirleniyor. 2005'e kadar kiralar gayet makul seviyedeydi. 2008 krizinden sonra ödediğimiz kiralarda önemli artışlar yapılmaya başlandı. Ancak bu yıl için istenen bedeller aşırı derece yüksek. 2008'e kadar metrekare fiyatı ortalama 1-1.5 TL seviyesindeyken gelinen aşamada 43 TL seviyesine çıkmış durumda. Oysa bu rakam Tuzla'nın neresinde var. Biri bir değerleme raporu hazırlamış ve kiralar buna göre belirlenmiş. Ağır bir ekonomik kriz yaşadığımız bir süreçte talep edilen fahiş kiralar bıçağın kemiğe dayanmasına neden oldu" dedi.

'İlk taksit için ev ve arabalarımızı sattık'

Söz konusu kiraların ödenmemesi durumunda Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak'ın sözleşmeyi feshetme hakkı olduğunu söyleyen Kıran, ilk taksit ödemelerini ise ev veya arabalarını satarak karşıladıklarını ileri sürdü.

Konunun bugün İstanbul Fuar Merkezi'nde açılacak olan 12'nci  Europort İstanbul Fuarı'nda da gündeme gelmesi bekleniyor.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam