Anasayfa Haberler Sırbistan'dan Türk işadamlarına yatırım çağrısı
Sırbistan'dan Türk işadamlarına yatırım çağrısı
Perşembe, 28 Mart 2013 09:07

Belgrad'da 4. Sırbistan-Türkiye İş Forumu düzenlendi. Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Lyayiç, "Yatırım konusunda büyük kolaylıklar sağlıyoruz" dedi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Sırbistan-Türkiye İş Forumu'na, Sırbistanlı yetkililerin Türk işadamlarına yaptığı yatırım çağrısı damga vurdu.

Belgrad Ticaret Odası ve Sırbistan-Türkiye İşadamları Derneği (SITA) tarafından, 4. Sırbistan-Türkiye İş Forumu düzenlendi. Foruma, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'ndan (TUSKON) 43, Sırbistan'dan ise yaklaşık 60 işadamının yanı sıra, Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Belgrad Ticaret Odası Başkanı Milan Yankoviç, SITA Başkanı Ömer Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.

SITA Başkanı Ömer Şimşek, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türk yatırımcıları Sırbistan'daki yatırım potansiyeline yaklaştırmak amacıyla yola çıktıkları forumun bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini söyledi.

Sırbistan'ın yatırım açısından çok uygun bir ülke olduğunu ifade eden Şimşek, Sırbistan ve başkenti Belgrad'ın konumunun ticaret açısından önemli olduğunu kaydetti. Şimşek, Sırbistan'ın, Türk ihracatının hedefi olan Rusya ile serbest ticaret anlaşması bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay da Sırbistan ile Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının meyvelerini toplama zamanının geldiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği potansiyelinin güçlendirilmesi için temel atıldığını belirten Bozay, "Şimdi sıra sizde. Hep birlikte yapacağınız yatırımlarla büyük bir ağ oluşturmanız gerekiyor" dedi.

"Hiçbir yerde bulamayacağınız öncelikler"

Forumun organizatörlerinden Belgrad Ticaret Odası Başkanı Milan Yankoviç de Türkiye'nin Sırbistan'daki fırsatı yeterince değerlendiremediğini, aynı zamanda Novi Pazar'dan (Yeni Pazar) Türkiye'ye göç edenlerin de bu şansı kullanamadıklarını söyledi.

Sırbistan'ın Boşnak asıllı Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç de Sırbistan'daki Türk yatırımların sayısının diğer ülkelere göre düşük olduğunu dile getirdi.

"Almanya, Türkiye ya da Madagaskar... Nereden olursa olsun Sırbistan yatırım konusunda kolaylıklar sağlıyor. Yatırım konusunda hiçbir yerde bulamayacağınız önceliklerimiz var" diyen Lyayiç, Sırbistan'ın yatırıma göre belirli vergi kolaylıkları sağladığını da belirtti.

Rasim Lyayiç, Rusya, Kazakistan, Belarus gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu da vurguladı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam