Anasayfa Haberler Turist sayısını artırdık ama harcamaları düştü
Turist sayısını artırdık ama harcamaları düştü
Pazartesi, 29 Nisan 2013 08:59

Palandöken: Son on yılda Türkiye'ye gelen turist sayısı 20 milyon arttı, ancak ortalama harcama düştü.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son on yılda Türkiye'ye gelen turist sayısının 20 milyon arttığını, ancak ortalama harcamanın düştüğünü vurguladı. Artık her şey dahil sisteminden vazgeçilerek, turizmi çeşitlendirmek gerektiğini belirten Palandöken, "Gelen turistin daha çok alış veriş yapabileceği, aynı zamanda bölge ekonomisine katkı olması için turistlerin otelden çıkması sağlanmalı" dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöen yaptığı yazılı açıklamada, her şey dahil sisteminin bölge ekonomisine faydalı olmadığına dikkat çekti. Ulaşım imkanlarının arttığına belirten Palandöken, turizm çeşitliliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

10 yılda 20 milyon artış
Turist olarak Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının 2003 yılında 16 milyon 300 bin kişiden 2012 yılında 36 milyon 776 bine ulaştığını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları kaydetti:
"Turizm alanında büyük bir başarı göstererek ziyaretçi sayısını 10 yılda 20 milyon kişi artırdık. Gelirlerimiz 29 milyar 400 milyon dolara çıktı. Ama 10 yıl içinde turist başına ortalama harcamalar 850 dolardan 798 dolara geriledi. Turizm sektöründeki yüksek rekabetin yanında her şey dahil sistemi hem otel işletmecisinin karlılığını düşürdüğü gibi hem de bölge esnafına bir faydası olmadı. Bölge ekonomisine katkı sağlayacak şekilde sistem kurulmalı. Turistlerin otelden çıkarılarak bölgeyi tanımasına, alış veriş yapmasına fırsat tanınmalı."
Palandöken, sadece deniz, kum, güneş tatil anlayışının Türkiye'nin potansiyelini doğru yansıtmadığını söyleyerek, "Mutlaka kongre, dağ, kış ve inanç turizmi gibi değişik alanlarda yatırım yaparak, turizm çeşitliliğimizi artırmamız gerekiyor. Marka şehirler yaratarak kongre turizmini geliştirip farklılığımızı dünyaya anlatmamız lazım. Bu çabalar turizm gelirlerimizin artmasına ve bölgesel kalkınmaya sayısız faydası olacaktır. Dünyanın gözdesi havayollarımızla 2 saat içinde ulaşılabilen ülkemizin, yurtiçi ulaşımındaki hızlı tren gibi teknolojik gelişmeleri de kullanarak turizm gelirlerimizi artırabilmeliyiz" diye konuştu.

Sahte içki imajımızı zedelemesin
Yeni turizm sezonu başlarken sahte içkiden hayatını kaybeden turistlerin olmaması için gerekli tedbirlerin alınması için uyarıda bulunan Bendevi Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti:
"Tüketilen alkollü içkilerin üzerindeki TAPDK bandrolüne mutlaka dikkat edilmeli. Bilhassa otel işletmecileri yaşanan alkol zehirlenmesi olaylarının tekrar etmemesi için gerekli tedbirleri almalı, turistlere tezgah altı gözalıcı ambalajlarda satılan bandrolsüz içkilere dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunmalıdır. Yerel yönetimlerin ve emniyet görevlilerimizin ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkinin yapımında kullanılan etil alkol ile metanolü çok sıkı denetlemesi gerekir."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam