Anasayfa Basında USİAD USİAD ile İlgili Haberler 'Su hayat'sa, bakanlığı da olmalıdır
'Su hayat'sa, bakanlığı da olmalıdır

Yaşar EYİCE / KOBİ HABER Toprak Su Enerji Çalışma Grubu'ndan bir hafta önce ilk elektronik postayı aldım. TEDAŞ'ın verilerinden yola çıkarak, ülkemizdeki 'kaçak elektrik kullanımını' ele almışlar.

TEDAŞ, yıllık 156.901.365.217 kW.saat enerji satışı yapıyor, buna karşılık, sadece 134.359.839.244 kW.saat'lik bölümün tahsilâtını yapabiliyor. Tabii ki en büyük kaçak belli bölgelerde... Tahsildar gittiği taktirde, öyle dayak yiyor ki, bir daha tövbe ediyor… Aslında bu da yanlış bir teşhis, çünkü kaçağı saatten değil, direkten yapıyorlar. Bir ara İzmir’in bazı semtlerinde de, göç ile gelenlerin uyguladıkları bir yöntemdi bu. Yerlerde elektrik kablolarından geçilmiyordu. Sıkı ve ciddi takip sonucu genelde bu çok azaldı.


Bakıyoruz; en çok kaçak elektrik kullanımının olduğu iller, şunlar:

Mardin, Şırnak, Batman, Diyarbakır ve Hakkâri… Mardin’de kaçak oranı yüzde 72.66, Şırnak’ta 70.87, Batman’da 66.54, Diyarbakır’da 65.44 ve Hakkâri’de 64.36…

Gelelim, en az kaçak elektrik kullanımının olduğu illerimize: Muğla, Çanakkale, Bilecik, Karabük, Denizli…

Buralarda kaçak yok mu?

Var tabii ama daha çok eski şebeke kaybı… Örneğin Muğla’da 3.43, Çanakkale’de 3.25, Bilecik’te 2.89, Karabük’te 2.13, Denizli’de 1.3…

Son zamanlarda iflas nedeniyle canına kıyan işadamlarımızın, namuslu insanlarımızın ve sanayicilerimizin bulunduğu il Denizli’nin resmi kayıtlardaki durumu işte böyle..

Toprak Su Enerji Çalışma Grubu’nu, “Bunlar kim?” diye merak ettim, araştırdım… Karşıma; Özdemir Özbay (Avukat-DSİ Eski Baş Hukuk Müşaviri),Dursun Yıldız (İnşaat Mühendisi, Su Politikaları Uzmanı-DSİ Eski Yöneticisi), Dr. Nüvit Soylu (Ziraat Yüksek Mühendisi-DSİ Eski Yöneticisi), Hasan Kırmızıtaş (Jeoloji Mühendisi-DSİ Eski Yöneticisi), Erkan Alemdaroğlu
(Ziraat Yüksek Mühendisi -GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Eski Müdürü) çıktı…

“Eskilere rağbet olsa bitpazarına nur yağardı!” diye bir sözümüz var ama bu eskilerde bana göre çok iş var… Öncelikle vatanseverler ve ülke insanı için hep bir şeyler değil çok şeyler yapmış insanlar. Küsüp, köşelerine çekilenlerden de değiller… Ve ele aldıkları konular da geleceğimizi ilgilendiriyor.

Toprak, Su ve Enerji kaynakları insanoğlu için taşıdığı yaşamsal önemin ötesinde, ülkelerin varlığı, güvenlik çıkarları, ekonomik gelişimleri açısından da vazgeçilmez kaynak olduğunu bilmeyenimiz var mı?

İşte isimlerini saydığım bu grup, “Bu nedenle toprak su ve enerji alanında araştırma, geliştirme analiz ile elde edilen bilgileri, haberleri, ilgili kesimler ve kamuoyu ile paylaşmak ve bu alandaki kavram kargaşasının ortadan kaldırmak üzere yola çıktık.” diyor.

Hepimizin bildiği gibi; uygarlığın gelişmesinde, birlikte çok önemli bir rol oynayan su ve toprak kaynakları, günümüzde hızlı nüfus artışı, kirlenme ve yanlış kullanımın baskısı altında. Belirli bölgelerde su ve gıda sıkıntısı artıyor. Fosil enerji kaynakları tükeniyor, yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkıyor. Özetle Toprak, Su ve Enerji kaynakları gün geçtikçe daha yaşamsal ve stratejik bir önem kazanıyor.

“Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği” de “Toprak Su Enerji Çalışma Grubu” gibi yeni bir öneri ile karşımıza çıktı. Kısa adı USIAD olan Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği, “Su Kaynakları Bakanlığı” önerisi yaptı.

Bu arada bir hatırlatma yapayım, bize bu güne kadar verilen bilgiler hep yanlıştı. Ülkemiz su zengini değil, su fakiri bir ülke. Hatta başta Amerikalılar olmak üzere, ülkemize gelen yabancıların tamamı yanlarında içme değil, kullanma sularını getirdiklerinde ayağa kalkıp, “Ne oluyor?” diye sormuştuk.

Aslında o soruyu yabancılara değil, kendimize sormalıydık…

Çünkü içtiği su yüzünden kanser ya da başka hastalıklara yakalanıp can verenlerimizin sayısı da savaşta ölenlere eşitti. Bunları hep görmezden geldik…

Neyse bu konuyu geçelim:

2007 ve 2008 yıllarının kurak geçmesi ve tarımsal sulama ile büyük kentlerimizde içme ve kullanma suyu konusunda yaşanan sıkıntılar konu ile ilgili kesimlerin önerilerini arttırdı. Bu öneriler arasından, ülkemizde çok başlı ve çok parçalı olan su kaynakları yönetiminin tek elde toplanarak bu alanda yaşanan karmaşa ve koordinasyon eksikliğine son verilmesi için “Su Bakanlığı “ kurulması önerisi öne çıktı.


2006 yılından bu yana Su Bakanlığı önerisi getiren ve aralarında milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler, üniversite öğretim üyeleri, dernekler, sulama kooperatifleri, mühendis odaları, ticaret odaları gibi kişi, kurum ve kuruluşların bu konuda yaptığı açıklamalar basında yer aldı.

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği, bu konuda da gereken duyarlılık ve önemi göstererek şimdi bir adım daha attı, “Su Kaynakları Bakanlığı Kanun Tasarı Taslağı” önerisini hazırlamaya karar verdi.

Bu dernek tarafından hazırlanmasına karar verilen “Su Kaynakları Bakanlığı Yasa Tasarısı Taslağı” çalışmaları USİAD Bilim Kurulu alt grubunca sürdürülüyor. Bu yasa tasarısı taslağı çalışmaları Toprak Su Enerji Grubunun danışmanlığında yürütülüyor.

Yaşar EYİCE

17.02.2010

Kaynak: Kobi Haber

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam