Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma isimli toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Boyner kadının ekonomiye katılımında 135 ülke arasında sondan dördüncüyüz dedi. Bakan Şahin ise dünyada sondan 4. olmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası işbirliğiyle düzenlenen “Adım Adım Anadolu-Gaziantep Buluşması” kapsamında gerçekleştirilen “Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma” konulu toplantı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla yapıldı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, bütün dünyada nüfus artarken kaynakların kısıtlı hale geldiğine işaret ederek şöyle konuştu: “Bugünden yarını ince ince planlamak zorundayız. 21. yüzyılın başından bugüne Türkiye’ye baktığımızda artık küresel düzeyde önemli bir aktör olduğunu görüyoruz. Küresel düzeyde gösterdiğimiz ekonomik başarının, kalkınma süreçlerine aynı ölçüde yansıması için yapmamız gerekenler var. 2011 verilerine göre Türkiye insani gelişmişlik endeksinde 187 ülke arasında 92. sırada. Cinsiyet uçurumu endeksinde ise kadının ekonomiye katılımında 135 ülke arasında sondan dördüncüyüz. Türkiye’de iş hayatında, siyasette, yönetimde girişimcilikte çok önemli kadın rol modellerimiz var. Ama kadının genel olarak istihdamına baktığımız zaman ciddi bir yolu almamız gerekiyor. 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’nin, bu hedefi gerçekleştirmesi için insanı gelişmişlik ve cinsiyet eşitliği konusundaki mevcut tabloyu hep birlikte çalışarak değiştirmemiz gerekiyor.”
Bakan Şahin: sondan 4. olmak kabul edilebilir değil
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin değişime ve değişme taleplerine rağmen, dünya raporlarında ya da uluslararası kriterlerde sondan 4. olmanın kabul edilebilir bir şey olmadığını, bunun Türkiye’ye yakışmadığını ifade etti.
Bakan olarak göreve başladığı zaman bu istatistiklere ilişkin olarak çalışma yapması için iki görevlinin Cenevre’ye gittiğini, neden verilerin güncellenmediğinin araştırıldığını bildiren Şahin, şunları anlattı: “Bizim eksiğimiz ne? Türkiye İstatistik Kurumu neden bizim verilerimizi oraya güncellemiyor. Parlamentoda yüzde 14 kadını yakalamışız hala verilerde yüzde 9 kadın geçiyor. Bizim hızlı bir şekilde, bizden giden raporlarla oradaki raporların eşleşmesi gerekiyor. Nasıl biz her sanayi envanteri çıkarıyorsak, işsizlik raporu çıkarıyorsak, istihdam raporu çıkarıyorsak, sosyal alanda da istatistiki verilerimiz artık ölçülebilir, izlenebilir ve sorunları yönetebilir hale dönüştürmemiz gerekiyor.
Bunu başarabilirsek 2013’te hazırlanacak rapora güncellenmiş istatistik kurumu ile Uluslararası verileri eşleştirmiş bir Türkiye’yi başarmak durumundayız.” (dünya)