Teşvik 8 bin 195 istihdam getirecek

Haberler

Ekonomi Bakanı Çağlayan, şubat ayında, 307 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, geçen yılın şubat ayına göre sabit yatırım tutarının da yüzde 25 arttığını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şubat ayında, 307 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini ve 5.6 milyar liralık sabit yatırıma vize verildiğini bildirerek, bu belgelerle 8 bin 195 istihdam öngördüğünü kaydetti. Çağlayan, geçen yılın şubat ayına göre sabit yatırım tutarının da yüzde 25 arttığını bildirdi.

Çağlayan, Şubat 2012’de düzenlenen yatırım teşvik belgelerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yatırımcılar için hem güvenli liman hem de fırsatları barındırdığını belirtti. Bir taraftan yeni teşvik sistemi beklenirken, diğer taraftan yatırımcıların hız kesmeden mevcut teşvik sisteminin sağladığı imkanlardan yararlanmak için yatırım yapmaya devam ettiklerine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti: “2012 yılı Şubat ayında 307 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Söz konusu projeler kapsamında 5,6 milyar lira tutarında sabit yatırım yapılması öngörülüyor. Bu yatırımlar tamamlandığında öngörülen istihdam ise 8 bin 195 kişidir. Şubat ayında düzenlenen 307 adet yatırım teşvik belgesinin öngördüğü sabit yatırım tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 daha fazladır.”

Şubat ayında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin 290 adedinin yerli yatırımcılar için düzenlendiğini ifade eden Çağlayan, yerli yatırımcıların söz konusu projeler için öngördüğü sabit yatırım tutarının 4.4 milyar lira olduğunu belirtti.

Enerji sektörü ön planda

Uluslararası yatırımcılar için düzenlenen 17 adet yatırım teşvik belgesinin öngördüğü sabit yatırım tutarının 1.2 milyar lira olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları bildirdi: “Şubat ayında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde enerji sektörü ön plandadır. 307 proje için öngörülen toplam 5.6 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının yüzde 60’ı enerji sektörüne yöneliktir ve enerji sektöründe Şubat ayında 3.3 milyar liralık sabit yatırım tutarında projeye yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Enerji sektöründe yatırımların artması önemlidir. Enerji sektörüne olan bu yoğun ilgi hem Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak, hem enerji çeşitlendirmesine destek olacak hem de enerji ithalatından kaynaklanan cari açığımızın azalmasına katkı sağlayacaktır.”

Şubat ayında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde imalat sektörünün payının yüzde 22 (1,2 milyar lira), hizmetler sektörünün payının yüzde 17 (978 milyon lira), madencilik sektörünün payının ise yüzde 1 (54 milyon lira) seviyesinde olduğunu belirten Çağlayan, çok yakın zamanda açıklanacak olan yeni teşvik sistemi ile hem yerli hem de uluslararası yatırımcıların büyük ilgisini çekecek düzenlemelerle yatırımların daha da artacağını kaydetti. Çağlayan, yeni teşvik sisteminde öngörülen yatırım indirimi, stratejik sektörlere yönelik teşvikler ve enerji yatırımlarına verilecek desteklerle cari açıkla mücadelede etkili olunacağını ifade etti. (dünya)