Kömürden verimli enerji için yeni teknoloji aranıyor

Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin bilinen kömür rezervinin 12 milyar ton düzeyinde olduğunu, bu rezervin ülkenin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirterek, “Düşük kaliteli kömür kaynaklarını çevreyi kirletmeden ülkemize kazandırmalıyız” dedi.

TÜBİTAK’ın Türkiye’nin kömürlerinden daha verimli ve temiz enerji elde edebilmek amacıyla bilim ve sanayi dünyasına çağrıda bulunduğu 1003 ve 1511 projelerine başvuru yapan araştırmacılar, TÜBİTAK’ta düzenlenen “Kömür Teknolojileri Proje Pazarı Çalıştayı”nda buluştu.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, devletin kanayan bir yarasına çare bulmak için toplandıklarını söyledi. Keban Barajı’nın yapımı sırasında muhalefetin “bu kadar enerjiyi ne yapacaksınız?’ şeklinde eleştiri getirdiğini aktaran Kavranoğlu, Türkiye’de artık yüzlerce Keban Barajı’nın eşdeğeri enerji harcandığını ve bunun için yılda 60 milyar dolar petrol ve doğalgaz ithalatının yapıldığını ifade etti. Kavranoğlu, bu miktarın Türkiye’nin cari açığına eşdeğer olduğunu belirterek, “Bu bizim kanayan yaramız” dedi.

Türkiye’nin 2023 vizyonunda ekonomik büyüklüğünü 3’e katlamasının planlandığını ifade eden Kavranoğlu, enerji tüketiminin de üç katına çıkmasının öngörüldüğüne işaret ederek, “Türkiye’nin enerji ihtiyacına milli kaynaklarla, yüksek teknolojiye dayalı bir çare bulamazsak, gittikçe kan kaybımız artacak ve ülkemiz enerjide daha dışa bağımlı hale gelecek. Bu durumda ülkenin can damarını yabancı ülkelerden gelecek enerjiye bağlayacağı bir konuma düşeriz” dedi.

“Babadan kalma metotlarla olmayacak”

Kavranoğlu, Türkiye’nin bilinen kömür rezervinin 12 milyar ton düzeyinde olduğunu belirterek, bu rezervin ülkenin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu bildirdi. Kavranoğlu, “Biz kömürü babadan kalma metotlarla elektrik enerjisine çevirecek olursak, yaşanacak bir dünya kalmaz diye düşünüyoruz. Dolayısıyla düşük kaliteli kömür kaynaklarını çevreyi kirletmeden ülkemize nasıl kazandırırız? Buna bakmamız lazım” dedi.

Türkiye’de enerji üretim maliyetlerinin de yüksek olduğunu ifade eden Kavranoğlu, şunları söyledi: “Bizim mutlaka milli enerji kaynaklarımızı etkin, verimli ve çevre dostu bir şekilde hayata geçirmemiz lazım. Petrol aramaya devam etmemiz lazım. Başka enerji kaynaklarıyla ilgili ne yapabiliriz? Ona bakmamız lazım. Türkiye’yi hiçbir kimsenin insafına ya da onunla iyi geçinme şartına muhtaç bir durumda bırakmamamız lazım. Tabii herkesle iyi geçineceğiz ama Türkiye’nin can damarını da en iyi dostumuz bile olsa kimseye teslim etmememiz lazım.”