‘Bütçe açığı, kayıtlı ekonomi büyütülerek kapatılmalı’

Haberler

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bütçe açığının, yeni vergi zamlarıyla değil kayıtlı ekonominin büyütülerek kapatılması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Esnaf veSanatkarlarKonfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, sigaraya getirilmesi düşünülen vergi artışı haberlerini değerlendirdi. Türkiye’de dolaylı vergilerin yüksek olduğunu ifade eden Palandöken, eylül ayından bu yana petrol türevleri, otomotiv, alkol gibi ürünlerde vergi artışı yaşandığını, şimdi de sigaradan alınan özel tüketim vergisinin artacağının dile getirildiğini kaydetti.

Dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payının AB ve OECD ülkelerinde yüzde 30 civarında iken Türkiye’de bu oranın yüzde 70’lere ulaştığını belirten Palandöken, 2012 yılı Kasım itibariyle petrol ve doğalgaz ürünlerinden 32,4 milyar lira, motorlu taşıtlardan 7,2 milyar lira, alkollü içeceklerden 4,2 milyar lira, tütün mamullerinden 18,4 milyar lira vergi toplandığını ifade etti.

‘Vergilerdeki artış, kayıt dışılığı artırır’

Bakkal esnafının çok güç durumda olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:

”Tütün mamullerinin vergilerinin yüksek oranda artırılmasından bahsediliyor. Fiyatların 1- 2 lira artabileceği konuşuluyor. Unutulmamalıdır ki; dolaylı vergilerdeki her artış, kayıt dışılığı artırmakta, daha da önemlisi bu alandaki mücadelenin yara almasına neden olacaktır. Biz son 2-3 yıldır kaçaktan, sahteden dert yanıyoruz. Yüksek vergi artışları; esnafın kazancını alıp, kaçakçının cebine koyacak. Kaçakçılar zam haberleriyle şimdiden ellerini ovuşturmaya başlamıştır bile. Sırf kaçak sigara sebebiyle her yıl yaklaşık 4-5 milyar liralık vergi kaybı yaşanıyor. Hem dürüst esnaf, hem de devlet gelir kaybedecek. Devletin kaçakla mücadelesi güzel, ama yüksek zamlar bu mücadeleyi zorlaştırır. Bütçe açıkları, yeni vergi zamlarıyla değil, kayıtlı ekonomi büyütülerek kapatılmalı.”

Komşu ülkelerde çok daha düşük fiyata satılan mazot, içki ve sigaranın tek kuruş vergi ödenmeden yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulduğunu ve ucuza satıldığını ifade eden Palandöken, Türkiye genelinde her 5 sigaradan 1’inin, Güneydoğu’da ise her 2 sigaradan 1’inin kaçak olduğunu bildirdi.