Odunda ‘TRT payı’ üreticiyi isyan ettirdi

Haberler

Odun fiyatlarının yüksek olmasından şikayet eden yerli üreticiler, laminat ithalatının da iki kat artmasıyla büyük bir sıkıntı içine girdi. Yerli üreticiler “Odunun üzerinde TRT fonu bile var” diyerek isyan ettiler.

Türkiye’de artan odun fiyatları hammaddeye ulaşımı zorlaştırdı. Özellikle laminat parke üretiminde ciddi sıkıntı yaşayan yerli üreticinin sorunlarına bir de ithalatçı baskısı eklendi. Geçtiğimiz yıllarda pazar payı yüzde 20’yi geçmeyen ithal ürünler, 2012’de yüzde 40’a kadar geldi. Avrupa’daki krizden paçayı kurtarmak isteyen yabancı markalar, en karlı gördükleri Türkiye’ye akın ederken; Türk üreticiler, en çok ihracat yaptıkları Suriye, Irak ve İran pazarlarının daralmasıyla da zor günler yaşıyor. Odunun üzerinde TRT fonu dahi olduğunu belirten üreticiler, vadeli satışlar nedeniyle batan şirketlerin artacağını söylüyor.

“Cari açık patlar”

Türkiye’de odun fiyatlarının Avrupa’ya göre 2 kat daha pahalı olduğunu ifade eden Kastamonu Entegre Pazarlama Direktörü Naci Güngör, uçurumun daha da açılmaması gerekliliğini vurguladı. “Aksi halde Avrupa’daki üreticiler Türkiye’ye rahatlıkla mal satar, cari açık patlar” diyen Güngör, “Şu an ithal olmasına rağmen bizim fiyatlarımızın altında satıyorlar. Bu yıl pazarda kullanılan ithal ürünlerin payının artacağından eminiz. Biz de bu duruma göre karar almaya çalışıyoruz” dedi.

“Zararına ve uzun vadeli”

MDF ve MDF Lam üretimi yapan Divapan’ın Genel Müdürü Hakan Zengin ise  sektörün en önemli sorunu olarak hammaddeyi gösterdi ve maliyetin yüzde 67’sinin hammaddeye dayandığını söyledi. Dünyanın en pahalı odununu kullandıklarını ifade eden Zengin, “İthalat baskısı altındayız. Zararına mal satmaya, malı satarken de uzun vadeli anlaşmalar yapmaya başladık. Bu da sektörümüzde batakları beraberinde getirdi. Şu an sattığımız ürünlerin ortalama vadesi 2 yıl. Biz devletten alacağımızı hammaddeyi peşin alıyoruz; sattığımız malın parasını ise 2 yılda ancak alabiliyoruz. Damga vergileri, harçları. Odunun üzerinde TRT fonu bile var!” değerlendirmesini yaptı.

“KKDF tekrar %3’e çekilsin”

İthalata karşı direnebilmek için herkesin vadeli mal satmaya başladığını ve balon büyümeler oluştuğunu kaydeden Zengin, beklenmeyen şirketlerin büyük kayıplarla piyasadan çekilmek zorunda kaldığını belirtti. Sektörün büyüklüğünün 15 milyar TL’yi geçeceğini kaydeden Zengin, “Biz cari açığı kapatan bir sektörüz. Devletten ilgi görmediğimiz için ihracat  ansımız da yüksek değil. Malezya, Endonezya ya da  Avrupa ülkeleri ile rekabet şansımız çok yok. İran ya da Irak’a gitme şansımız vardı. Oraları da malum… Ürünlerimizin yüzde 30’unu İran alıyordu. Şu anda İran’da yaşanan devalüasyon ve bankaların batması, Türk bankasının olmaması da İran şansını  ortadan kaldırdı. Suriye de iyi bir pazarımızdı. O ülkedeki şansımızı da kaybettik. İthalat baskısı bu yıl da artarak sürecek. İhracat şansımız da yok problemlerimiz artacaktır. Devlet gelen MDF ürünlerine otomobilde yaptığı gibi fon uygulayabilir. KKDF’yi yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkarmışlardı. Onu tekrar yüzde 3’e çekebilirler” dedi.

Fiyat ve üretimi düşürmek zorunda kalabiliriz

Türkiye Orman Ürünleri İthalatçıları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Kenan Saraç, “Türkiye’de odun fiyatları Avrupa’ya nazaran daha pahalı. O yüzden de rekabet zorlaşıyor. Orman Genel Müdürlüğü odun fiyatlarını düşürmezse 2013’te de ithalatçının yerli üreticinin işini zorlaştırdığını görebiliriz. Yerli üretici hem fiyatları hem de üretimi düşürmek zorunda. Türki cumhuriyetlere ya da çevre ülkelere ihracatı artırabilirler” dedi. (dünya)