İstihdam vaat eden sektörler

Haberler

Kariyer.net, istihdam endeksinde geride bıraktığımız Aralık ayının gerçekleşen rakamlarını açıklayarak, 2012’nin istihdam tablosunu netleştirdi. 2012’de aralık ayıyla birlikte yıl içinde yayınlanan toplam iş ilanı sayısı 157.962 olarak gerçekleşti. Bu doğrultuda yaklaşık 553 bin kişi için iş fırsatı doğdu.

 

 

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, 2012’nin istihdam anlamında durağan bir görünüm sergilediğini belirtti. Azoz, “2012’de de istihdamda artışın sürdüğünü, özellikle lokomotif sektörlerde önemli artışların meydana geldiğini görüyoruz. Ancak, daha önceki yıllarla kıyasladığımızda bu artış düşük kalıyor. 2013’ün ilk ayları için de genel grafiğin benzer şekilde yavaş bir artış sergileyeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son ayda 41.500 kişi için iş fırsatı

2012’nin son ayında 11.858 yeni iş ilanı ile yaklaşık 41.500 kişiye yeni iş imkanı doğdu. Bu rakam, Kasım ayına göre % 7, geçen yılın aynı dönemine göre % 11 düşüş anlamına geliyor. Yusuf Azoz, yılın son ayında gerçekleşen bu tablonun, yılbaşı etkisiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Azoz, sözlerine şöyle devam etti: “Yılbaşı yaklaşırken iş ilanlarında bir yavaşlama gerçekleşiyor. İş günü sayısı aynı kalsa da 1 Ocak’ın Salı gününe denk gelmesi tempoyu biraz düşürdü. Aralık verilerini değerlendirirken bu mevsimsel etkiyi de hesaba katmak gerekir. “

Sürpriz sektörler ümit vadediyor

Kariyer.net istihdam endeksi verileri, 2013 yılında istihdamın gözdesi olacak bazı sektörlere de işaret ediyor. Eğitim, Güvenlik, Temizlik, Spor ve Yeme İçme sektörleri, oransal olarak en çok artış yakalayanlar arasında yer alıyor. Bu sektörlerde öğretmen, tedarik zinciri uzmanı, çocuk eğitmeni, çağrı merkezi müşteri temsilcisi ve gıda mühendisi alanlarında istihdam artışının hızlanması bekleniyor.

Verileri yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Kariyer.net’te uzun yıllardır en çok istihdam yaratan sektörler yapı, tekstil perakendeciliğini de içine alan tekstil, bilişim, sağlık, otomotiv, turizm, gıda, üretim ve finans olarak gerçekleşiyor. Ancak 2012’de bu sektörlerin alt alanlarından bazılarında oransal olarak çok dikkat çeken, yüzde 100’ü aşan artışlar meydana geldi. Eğitim, Güvenlik, Temizlik, Spor ve Yeme İçme sektörlerinde meydana gelen bu artışlar, istihdam anlamında 2013’ü de kapsayacak bir hareketliliğe işaret ediyor,” şeklinde konuştu.

Güvenlik sektöründe 3000 kişiye iş fırsatı doğdu

Azoz, “2012 yılında güvenlik sektöründen gelen iş ilanlarında yüzde 185’e varan oranlarda artış yaşandı. 2012 yılında Kariyer.net’te güvenlik sektöründe toplam 802 yeni iş ilanıyla yaklaşık 3000 kişiye iş fırsatı doğdu. Güvenlik sektöründen gelen talebin 2013 yılında da devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Eğitim sektöründe istihdam artışı sürecek

Yusuf Azoz, “Eğitim de 2013 yılında en çok istihdam artışı yaşanması beklenen bir diğer sektör. Geride bıraktığımız 2012 yılında eğitim sektörden gelen iş ilanlarında yüzde 168 oranında artış yaşandı. Geometri Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni ve Stajyer Öğretmen ihtiyacının artması bekleniyor.

Temizlik hizmetleri ve temizlik malzemeleri yükselişte

İstihdam endeksi verilerine göre 2013 yılında dikkat çekici oranlarda istihdam artışı beklenen bir başka sektör ise temizlik malzemeleri olacak. Kimya sektörünün bir alt sektörü olan temizlik malzemeleri alanından gelen iş ilanlarından 2012 yılında yüzde 117 oranında artış yaşandı. Azoz, “Tedarik Zinciri Uzmanı, Satış Temsilcisi ve Kalite Kontrol Elemanı sektörde en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlar arasında,” şeklinde konuştu.

Azoz: “Hizmet sektörünün alt sektörlerinde yer alan temizlik hizmetleri sektöründe de yeni iş ilanları sayılarında son yıllarda önemli bir hareketlilik söz konusu. İstihdam endeksi verilerine göre 2012 yılında temizlik hizmetleri sektöründen gelen iş ilanlarından yüzde 127 artış yaşandı. Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Temizlik Görevlisi ve Kasiyer bu sektörde en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlar oldu” dedi.

Spor sektöründen gelen iş ilanlarında yüzde 101 oranında artış

Türkiye ekonomisinde son yıllarda yaşanan değişim sürecinin istihdam dinamiklerini de etkilemeye devam ettiğini ifade eden Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz sözlerine şöyle sürdürdü: “Bu gelişim sürecinden olumlu olarak etkilenen alanlarından biri de spor. Kariyer.net verilerine göre spor sektöründen gelen iş ilanları sayısında yüzde 101 oranında artış yaşandı. Çocuk eğitmeni, pilates eğitmeni ve resepsiyonist en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlar arasında yer aldı.”

Yatırımcılar yeme içme sektörüne yöneldi; istihdam arttı

Son yıllarda yerli ve yabancı birçok yatırımcının radarına giren yeme içme sektöründe yeni yatırımlar ile birlikte istihdam rakamlarında da artış yaşandığını hatırlatan Yusuf Azoz, “Yeme -İçme sektöründen yani restoran/cafe/bar olarak nitelediğimiz alandan gelen yeni iş ilanlarında 2012 yılında yüzde 68 oranında artış yaşandı. Gıda mühendisi, pastane şefi ve garson en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlar oldu. Turizm sektörünün alt sektörü olan ve Türkiye’nin geleceği olarak nitelendirilen yeme içme sektöründe de istihdam fırsatlarının artmasını bekliyoruz” diye konuştu.