Maliye borç için SMS göndermeye başlıyor

Haberler

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nca borçlu mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı SMS göndermeye başlıyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, Antalya’daki bir otelde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık değerlendirme ve Hedef Toplantısı’na katıldı.

Bakan Şimşek, 75 milyon insanın hakkını, hukukunu korumak için çalıştıklarını, bunların içinde girişimcilerin de olduğunu dile getirerek, ilk defa mükellefler için “Mükelleflerin hakları bildirgesi” yayınladıklarını, ilk defa vergi denetiminin standartlarını oluşturduklarını, ilk defa idareye karşı mükellefin konumunu muazzam şekilde güçlendirdiklerini bildirdi.

Mükellef bir beyanda bulunmuşsa, veya kamu alacağı tespit edilmişse onun da tahsilatının önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, “Tahsilat konusunda kamuya yapılacak ödemelerin önceliklendirilmesinde en altta olmaması lazım. Aslında bizim mükelleflerimizin kamu, yani 75 milyon insanın alacağını önceliklendirmesi gerekiyor” dedi.

Kendilerinin asıl hedefinin gönüllü uyumu artırmak olduğuna işaret eden Şimşek, bunun için de yenilikçi ve güzel uygulamalar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Mükelleflere yardımcı olmak, tahsilatı daha da artırmak açısından önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Şimşek, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nca borçlu mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı SMS göndermeye başlıyoruz. Şu anda sistematik, güçlü bir şekilde bunun altyapısı oluşturuldu. Bu mesajlarda borç rakamı olmayacak, çünkü borç değişen bir kalem, daha önemlisi mahrem bir konu. Mükellefler arzuladığı zaman, internet sitemizden öğrenebilecekler” diye konuştu.
Bakan Şimşek, mesaj gönderilecek mükelleflerin belirlendiğini, bu yıl bu uygulamanın başlayacağını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-devlet uygulamalarında önemli mesafe kaydettiğini dile getiren Şimşek, mükellefin kuruma gelmeden işlemini e-devlet uygulamasıyla gerçekleştirebildiğini söyledi. Asıl hedefin mükellefin daireye uğramasına gerek kalmadan tüm işlerin yapılabilmesi olduğunu belirten Şimşek, “Mükellef bize gelsin yaklaşımı değil, biz hizmeti nasıl ayağına götürürüz düşüncesi içinde olmalıyız” diye konuştu.

Sahte faturanın önüne geçilecek

Bakan Şimşek, mükelleflere ve muhasebecilere veri tabanının açılması ile ilgili yeni bir uygulamayı da hayata geçireceklerini söyledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaygın olan sahte fatura kullanımını azaltma konusunda önemli bir adım attığını anlatan Şimşek, “Artık sahte fatura kullanımı veya yükümlülüklerini yerine tam getiremeyen ve mükellefiyeti terk eden mükelleflerimizin bilgilerini ilgili kesimlere açıyoruz. Artık vatandaş da şirketler de mali müşavirler, muhasebeciler de kendilerine ulaşan bir faturanın sahte mi değil mi kontrolünü kısmen de olsa yapabilecekler. Ama henüz tespit edemediğimiz sahtekarlara yönelik bilgi vermemiz mümkün değil” dedi.

İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırmalar sonucunda bilinen adreslerde bulunamaması halinde bu mükellefin bilgilerini kamuoyuna açacaklarını kaydeden Şimşek, bu uygulama ile iyi niyetli tüccarların, girişimcilerin, yatırımcıların olumsuz yönde etkilenmemelerini sağlamış olacaklarını bildirdi.

Bakan şimşek, bu uygulamalarla sektörün önemli sorununu çözmüş olacaklarını belirtti.

“Borçlarınızı sorgulatın” tavsiyesi

Herhangi vatandaşın Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine kendi kimlik verileri ile girerek rahat bir şekilde borcunun olup olmadığı yönünde sorgulama yapabileceğine işaret eden Şimşek, “Eskiden vergi dairesine gelecek, oradaki iş yoğunluğu arasında borçlarını takip edecek. Biz şimdi buna son vermiş oluyoruz. Hizmete başladığımız andan itibaren 3,5 milyon mükellefimiz sorgulama yapmış. Ben samimi bir şekilde tavsiye ediyorum” diye konuştu.