Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, uzun zamandır yerinde sayan döviz kurlarının hazır giyim ihracatını son derece olumsuz etkilediğini savundu.
Negrin, “Merkez Bankasının politikalarıyla senelerdir aynı yerde tutulan kurlar, sektörün sıkışık karlılıkla çalışmasına neden oluyor. İhracatımız sürekli kan kaybediyor” görüşünü dile getirdi.
Yapılan açıklamaya göre, Negrin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi Aralık ayı sonuçlarını değerlendirdi.
Bileşik maliyet endeksinin 158’e, bileşik gelir endeksinin 140’a çıktığı bir dönemde karlılık endeksinin sürekli düşüş ile 81’e gerilediğini vurgulayan Negrin, ek vergilerle birlikte ihracatın ve yurt dışı mağazalaşmanın düştüğünü, toplam sektörel büyümenin ise yüzde 7,8 ile bir önceki yılın yarısı düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.
Düşük karlılık karşısında ithalatın yarattığı cazibe ile ihracatçıların dahi ithalata yöneldiklerine dikkati çeken Negrin, şunları kaydetti:
“2012 yılında çok daha fazla miktarda ürünü, daha ucuza sattık. Hazır giyimde 16,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Krizlere çok da alışık olmayan Avrupa’nın 3-4 yıldır devam eden bu kötü döneminde ihracatımızı geliştirmemiz, diğer zamanlara göre çok daha kolaydı aslında. Bu dönemde ihracatımızı her yıl 1 milyar dolarlar seviyesinde artırmamız gerekiyordu. Baskı altındaki kurların neden olduğu sıkışık karlılık, bize engel oldu.
Yine de Avrupa ülkeleri önümüzdeki senelerde Türkiye’den daha çok alım yapacak, Avro Bölgesi krizden çıkıp da gerçek gücüne ulaştığında ise lojistik yakınlığımız, hızlı moda üretimimiz, düşük adetlerde sipariş almamız gibi avantajlarımızı göz ardı edecek ve yeniden fiyat rekabetinde bizim önümüzde olan Uzakdoğu’ya yönelecek. Türkiye bir biçimde ucuzlamazsa bu önemli fırsatı kaybedeceğiz.”
“2012’de hazır giyime 47 milyar dolar harcadık”
Negrin, 2012’de iç piyasada hazır giyim harcamalarının 47 milyar dolar olduğunu, büyümedeki yavaşlamanın vatandaşın tüketimini de doğrudan etkilediğini ifade etti. İç pazar yavaşladığı için hazır giyim ithalatının da gerilediğine değinen Negrin, “Hazır giyim ithalatında bir önceki yıla göre 600 milyon dolar tutarında yüzde 18’lik düşüş var” bilgisini verdi.