İnci kefali Van’ı şahlandırdı

Haberler

Her 3 kişiden birinin işsiz olduğu Van’da 15 bin hanenin geçim kaynağına dönüşen inci kefali sayesinde balıkçılık önemli bir işkoluna dönüştü. Valilik ve üniversitenin çabaları ile kaçak avlanmasının önüne geçilen inci kefali, kedisi ve Akdamar Adası ile meşhur Van’ın yeni sembolü.

İnci kefalinden 
geçinen hane

15.000

Kent ekonomisine 
sağladığı yıllık katkı

20 milyon TL

1996’da kaçak 
avlanan kefal

12.000 ton

Günümüzde kaçak 
avlanan kefal

3.000 ton

 

Van’da av baskısı nedeniyle bir dönem tükenme noktasına gelen İnci kefalini  hayata döndürme çabaları  olumlu sonuç verdi. Bölgede  kaçak avcılığı kontrol altına almak  ve  halkı bilinçlendirmek için bir süredir bilinçlendirme çalışmaları yürüten Van Valiliği,Doğa Gözcüleri Derneği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) inci kefalini sadece besin olmaktan çıkarıp aynı zamanda bölgenin kültürel bir öğesi haline getirmeyi başardı. İnci kefali artık kedisi ve Akdamar Adası ile meşhur Van’ın yeni sembolü.

Sazangiller familyasına mensup olan ve ‘uçan balık’ olarak de bilinen balığın sadece Van için değil tüm Doğu Anadolu Bölgesi için önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 1996 yılına kadar bölgede avlanan 15 bin ton balıktan 12 bin tonunun illegal olduğunu ileri sürdü.

Günümüzde kaçak avlanma rakamının 3 bin tona kadar gerilediğini söyleyen Mustafa Sarı,  “Önceden devlet  balıkların bulunduğu bendi kiraya verirdi ve halk buradan çamaşır sepetleriyle kilolarca balık alırdı.  Burada bulunan kooperatif de balıkları gelişigüzel bir şekilde  toplu olarak satardı.  Biz  yaptığımız çalışmalarla burayı adeta bir gözlem noktasına dönüştürdük.  Her yıl iyiye doğru bir gidişat söz konusu. Ancak daha zaman lazım” dedi.

Bölge için 20 milyon TL’lik gelir demek
Göl çevresindeki 15 bin hanenin geçimini inci kefalinden sağladığını ve 20 milyon TL’lik bir ekonomik değerden söz edildiğini dile getiren Sarı, her üç kişiden birinin işsiz olduğu bölgede  balıkçılığın önemli bir işkolu haline geldiğini vurguladı. Tüketimin ağırlıkta olduğu illeri  Ağrı, Bitlis, Batman, Kars, Siirt, Hakkâri olarak sıralayan Sarı,  “Bu bölgede tek bir kalemde böyle bir ciro başka işkollarında yok. Karadeniz için hamsi ne ise bu bölge için de inci kefalinin anlamı o. Bölgemizde yılda  kişi başına 20 kilo inci kefali tüketiliyor, Türkiye ortalaması ise 6 kilo. Elbette insanlar bu balığı tüketecekler ama bunu avlanma zamanına dikkat ederek yapacaklar. Biz 15 Nisan-15 Temmuz  tarihleri arasında avlanmamalarını rica ediyoruz.  Çünkü bu neslin devam etmesine insanoğlu da bir katkı sunmalı. Doğal kaynaklarımız sonsuz değil. 1 balık deyip geçmeyin, onu avladığınızda karnındaki 10 bin balığı da yok etmiş oluyorsunuz” diye konuştu.