“Mobilya sektöründe KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmeli!”

USİAD Bildiren

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan : “Mobilya sektöründe KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmeli!”

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan mobilyacılık sektörünü USİAD Bildiren dergisine değerlendirdi. Doğan, Küçük ve orta ölçekli firmaların uluslararası arenada rekabet edebilmesi için güç birliği yapmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Davut Doğan ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilginize sunuyoruz.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1960 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde doğdum. İlk ve Orta öğrenimimi Biga’da tamamladım. 1978 yılında Eskişehir Demiryolu Meslek Lisesi’ni bitirdim. Aynı yıl devlet memurluğuna başladım. 1978–1986 yılları arasında Bandırma ve Çankırı’da TCDD Müdürlüğü’nde puvantör olarak görev yaptım. 1986 yılı sonunda memurluktan istifa ederek ticarete atıldım. 1987 Temmuz ayında Doğtaş A.Ş.’yi altı kardeşimle birlikte kurduk. 1988 yılında üretim tesisini açarak sanayiciliğe başladım.

2013 sonunda mobilya sektöründen beklentiniz nedir? Olumlu bir gidişat olduğu söylenebilir mi?

Türkiye’de yılda 800 bin konutun yapıldığını söyleyebiliriz. Evini yenileyenlerin dışında mobilyalarını da yenileyenler var. Bu da yılda 1 milyon civarında müşteri anlamına geliyor. Yani sektörde 10 milyar dolarlık bir pay var. İnşaat sektörünün durması mobilya sektörü ile doğru orantılı olduğu için bizi etkiliyor.

Avrupa’daki krizin yansımaları ve bölgede yaşanan belirsizlik nedeniyle bu yıl sektör yurt içi pazarda daralma yaşadı. Tüketiciye ciddi imkanlar sunduk.  Hammadde yapan firmalar da biz de zam yapamadık. Mobilya sektöründe bu yıl zammın aksine kampanyalarla indirime gidildi. Ancak yılbaşından itibaren zamlar kaçınılmaz hale gelecek. Yılbaşına kadar olan dönem mobilya alacaklar için önemli.

Kendi markalarımızı konuşacak olursak; Doğtaş’ta bu yıl 220 milyon liralık bütçe planı yaptık. Kelebek’te de 82 milyon liralık. Toplam 302 milyon liralık bütçemiz vardı. Fakat Doğtaş’ın yılı 200 milyon lira, Kelebek’in ise 70 milyon lira ile kapatacağını öngörüyoruz. Toplamda yılı 270 milyon liralık satışla kapatacağız. Burada planlarımıza göre yüzde 10’luk bir kayıp görüyoruz. Ama Doğtaş’ta yüzde 5, Kelebek’te de yüzde 70 büyüme var. Doğtaş’ın şu anda 114 bayisi bulunuyor. Bunu 120’ye tamamlayacağız.

Gelecek hedeflerimiz büyük. Bu açıdan yeni markalara da ihtiyaç duyuyoruz.

“FİYATLAR ÇOK İSTİKRARSIZ”

Konut sektörünün durağan seyretmesi ve dövizdeki hareketlilik mobilya sektörünü nasıl etkiledi?

Konut satışında bir artış olmadı bu yıl. Bir durgunluk başladı. Yeni bir marka çıkmadı. Bazı markaların ciddi problemleri oldu. Fiyatlar çok istikrarsız. Tüketicinin bu ortamlarda öteleyeceği en önemli harcama kalemi mobilya. Ben bunu tamamen konut satışındaki durgunluk ile döviz ve altındaki dalgalanmaya bağlıyorum.

Mobilya sektöründe şu an kaç firma var ve firmaların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Mobilya sektöründe son 10 yıldır ciddi bir hareketlilik yeni bir markanın rekabet ettiği görülmüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk mobilya sektörü içerisinde 30 bin’i üretici olmak üzere toplam 62 bin firma yer alıyor ve sektörde 250 bin’i doğrudan, 500 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörde tek tek rekabet güç. Küçük ve orta ölçekli firmaların uluslararası arenada rekabet edebilmesi için güç birliği yapmaları gerekiyor. Kamu ve özel sektörün bunun üzerinde çok ciddi olarak durması gerektiğini düşünüyorum.

“KDV YÜZDE 8 OLMALI”

Sektörün yaşadığı en büyük sorun nedir?

Türkiye, Dünya Mobilya Ticareti listesinde yüzde 1,5 pay sahibi. Dünyada ihracat rakamlarına göre 22’nci sırada yer alan Türk mobilya sektörü gerekli düzenlemelerle ilk 10 arasında yer alacaktır. Mobilya sektörünün, ‘Stratejik Öneme Sahip Yatırımlar’ kategorisine alınmasıyla hem Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlanacak hem göç engellenebilecek hem de 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine 10 milyar dolar katkı sağlanmış olacak.

Mobilya sektörünün lüks tüketim malları kapsamından çıkarılarak, yüzde 18 olan KDV oranının yüzde sekize indirilmesi gerekiyor. 2009 yılında kriz nedeniyle mobilya sektöründe yapılan KDV indirimi tüketiciyi de satın almaya yöneltti ve sektörün büyümesi devam etti.

Aynı zamanda sadece bölgesel üretimi olmayan, Türkiye’nin bütününe yayılmış olan mobilya sektörü desteklenmesi halinde göç ve işsizlik gibi sorunlara da çözüm getirecek.

Sektörün sorunlarından biri de kalifiye eleman sıkıntısı yaşanması. Meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin mobilya bölümünü seçmeleri için özendirici çözümlerin bulunması gerekiyor.

2012 yılında Kelebek Mobilya’nın da Doğtaş bünyesine katılmasıyla hedeflerin daha da büyüdüğü görülüyor. Biraz da kendi çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Öncelikle Kelebek’i satın aldıktan sonra markayı cilalamak için yola çıktık. Yeni bir yapılanmaya gittik. Kadrolarda eksiklik vardı, o ekipleri kurduk. Yeni mağazalar açarak bayi ağımızı genişletiyoruz. 2013 için Kelebek Mobilya’da 75, Kelebek Mutfak’ta 25 mağaza hedefimiz var. Büyük kısmını tamamladık, yılsonunda Kelebek’te toplamda 100 mağazaya ulaşacağız.

Kelebek Mobilya’da 75, Kelebek Mutfak’ta 25 mağaza hedefimiz var. Yani Kelebek’te toplamda 100 mağazaya yılsonuna kadar ulaşacağız. Üç yıl içinde Kelebek ve Doğtaş’a 30 milyon dolar yatırım yapacağız.

 

Söyleşi: Deniz Toprak

USİAD Bildiren Dergisi 67. Sayında yayınlanan söyleşi

Derginin 67. sayısını okumak için tıklayınız

www.usiad.org.tr