Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda besicilerin ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, besilik dana ithalatına izin verilmesi kararı çıktı. Besilik hayvan ithalatına izin verilmesi büyük besi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Süt hayvancılığı yapan ve erkek buzağıları besicilere satan işletme sahipleri ise ithalatın yerli üretime zarar vereceğini söyleyerek tepki gösteriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda besicilerin ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, besilik dana ithalatına izin verilmesi kararı çıktı. Buna göre işletmesinde 100 hayvanı olan bir besici 40 hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların azami ağırlığı 300 kilo olacak ve en fazla 12 aylık olması gerekiyor.
Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın başkanlığında bakanlıkta hayvancılık sektörü temsilcileri ve büyük besicilerin katılımı ile dün bir toplantı yapıldı. Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can’ın da katıldığı toplantıda bugünden itibaren ithalat taleplerinin onaylanmasına karar verildi.
İthalatta yüzde 40 şartı var
Hükümet 2010 yılında ithalata izin verdiğinde ithalat için bir sınırlama getirmediği için isteyen herkes ithalat yapabiliyordu. Bu kez sadece besicilik yapan işletme sahipleri ithalat yapabilecek. İşletmesindeki yerli hayvan sayısının yüzde 40’ı kadar hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların azami 300 kilo ağırlığında ve en çok 12 aylık olması şartı da var. Besilik dana ithalatında ayrıca yüzde 15 gümrük vergisi uygulanacak.
Avrupa Birliği ülkelerinden besilik dananın Türkiye’ye teslimi canlı ağırlık olarak kilo başına 4 euroya mal olması bekleniyor. Latin Amerika ülkelerinden özellikle Uruguay, Brezilya,Arjantin’den ise besilik dananın canlı olarak kilosunun 5.5 dolara mal edilmesi tahmin ediliyor. Yüzde 40 ithal ve yüzde 60 yerli hayvan ile piyasanın belli bir dengenin sağlanması ve et fiyatındaki artışın durdurulması hedefleniyor.
İthal hayvanlar Kurban’dan sonra
Hayvancılık sektörü temsilcileri,ithalata verilen iznin hemen hayvanların ithal edilmesi anlamına gelmediğini belirterek ilk ithalatın Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleşebileceğini söylüyor.
Besiciler memnun sütçüler tepkili
Besilik hayvan ithalatına izin verilmesi büyük besi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Süt hayvancılığı yapan ve erkek buzağıları besicilere satan işletme sahipleri ise ithalatın yerli üretime zarar vereceğini söyleyerek tepki gösteriyor.
Adana’da 9 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli besi işletmesi sahibi Mehmet Şahbaz, bakanlıkta yapılan toplantıya katıldığını ve alınan kararın besicilere nefes aldıracak bir karar olduğunu söyledi.
Bu kararla hem yerli üretimin korunduğunu hem de ithalata kapı aralanarak et fiyatının kontrol altına alınacağını belirten Şahbaz: “Bakanlığımız doğru bir karar verdi. Bu karar ülke hayvancılığı için çok iyi bir karar. Çünkü hem yerli üretimi hem de tüketiciyi, besiciyi koruyacak. Biz hayvan ithal ederek 10-12 ay besleyeceğiz. Bu ülkeye katma değer sağlayacağız. Tüketicimize sağlıklı ve güvenli et tüketmesine destek olacağız. Fakat bundan sonra karkas et ithalatına izin verilmemesi gerekir. Eğer böyle bir yanlış yapılırsa, biliyorsunuz daha önce yapıldı. O zaman hepimiz batarız. Bu şartlarda karkas et ithalatı isteyen biri vatan hainidir” görüşünü dile getirdi.
“Canlı hayvan ithali için hiçbir neden yok”
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı için Türkiye genelindeki hayvan mevcudiyetinin yeterli olduğunu belirterek, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden bulunmadığını ifade etti. Yetkin, yazılı açıklamasında, yaklaşan Kurban Bayramı için yeterli kurbanlık olmadığı ve ithalatın kaçınılmaz olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Yetkin, “Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan kesilmişken, bu yıl kurban kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu durumda, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden mevcut değil” dedi.