İhracat 2016’ya kötü başladı

Haberler

Küresel ekonomideki daralma dış satımı vurdu. Türkiye’nin 12 aylık ihracatı yüzde 9,8 gerileyerek 140.6 milyar dolara düştü.

Ocak ayında ise yüzde 14,4 azalarak 9.2 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocakta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 azalarak 9 milyar 208 milyon dolar oldu. TİM, 2016’nın ocak ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, ocak ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,4 azalarak 9 milyar 208 milyon dolar oldu. Böylece Türkiye’nin 12 aylık ihracatı yüzde 9,8 gerileyerek 140 milyar 635 milyon dolara düştü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran’ın dünyaya açılmasından en olumlu etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geleceğini belirterek, “Yaptırımların kalkması ve Tercihli Ticaret Anlaşması sonrasında Türkiye ihracatına yüzde 8-10 arasında ek katkı yapacağını değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Ocak ayının ihracat şampiyonu otomotiv Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 515 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Onu 1 milyar 340 milyon dolar ile hazır giyim ve 1 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.

Almanya, İngiltere

İhracat artışında ilk sırayı yüzde 19,4 ile savunma ve havacılık sanayii sektörü aldı. Süs bitkileri ve mamulleri sektörünün ihracatı yüzde 0,9, tütün sektörünün ihracatı ise yüzde 0,7 artış kaydetti. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya Amerika ve Irak oldu. İhracat Almanya’ya yüzde 1,5 daralma ile 1 milyar 70 milyon dolara, İngiltere’ye yüzde 15,9 daralma ile 631 milyon dolara, İtalya’ya yüzde 2 daralma ile 558 milyon dolara, Amerika’ya yüzde 6,6 daralma ile 449 milyon dolara, Irak’a yüzde 47,9 daralma ile 441 milyon dolara denk geldi. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 30,5 ile Suudi Arabistan oldu. Mısır’a ihracat yüzde 15,1 ve İsrail’e ihracat yüzde 9 arttı. “82 milyonluk nüfusu ve 417 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasılasıyla İran, bundan sonraki süreçte istikrarlı bir pazar olma kimliğiyle ön planda yer alacak” değerlendirmesinde bulunan TİM Başkanı  Büyükekşi, İran’ın dünyaya açılmasından en olumlu etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geleceğine işaret etti.

İran’da Türk Ticaret Merkezi açılacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran’a yönelik 1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ve her yıl 125 gümrük tarifesinin sıfırlanmasını sağlayan “Tercihli Ticaret Anlaşması” nın da ihracata ekstra ivme kazandıracağına değinerek şunları kaydetti: “Burada en kritik konu, yaptırımların kalkması ve TTA sonrasında yabancı firmaların, Orta Asya ülkelerine Türkiye ile el ele vererek açılacak olması. Tüm bu gelişmelerin, Türkiye ihracatına yüzde 8-10 arasında ek katkı yapacağını değerlendiriyoruz. Türkiye olarak atacağımız adımların planlı olması gerektiğinin farkındayız. Bu doğrultuda, İran’da bir ’Türk Ticaret Merkezi’açacağız. Ekonomi Bakanlığı’mızın destekleri ve DEİK işbirliğiyle de ’Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi’yürütüyoruz. Mart ayında çalışmanın sonuçlarını İhracatçılarımızla paylaşarak, ihracatçılarımıza bir yol haritası sunmanın memnuniyetini yaşayacağız. İhracatçımızın bu pazarda çok daha etkin olmalarını sağlayacağız.”