Büyük olumsuzluk yaşamazsak Moody’s nezdindeki Türkiye’nin notunu kaybetmeyeceğini belirten analistler, Fitch’ten de not indirimi beklemiyor.
15 Temmuz’da gerçekleştirilen FETÖ’cü darbe girişiminin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poor’s 20 Temmuz çarşamba günü Türkiye’nin kredi notunu indirdi. Artan belirsizlik ve siyasi gerilim sebebiyle not indirdiğini belirten kurum, not görünümünü de negatife çevirdi. ‘BB+’ olan kredi notunu ‘BB’ seviyesine çekti. Kuruluşun değerlendirme yapma tarihi 6 Kasım 2016 olmasına karşın bu aceleci tutumu Türk Lirası’nda değer kaybına yol açtı.
Gözler de diğer kredi kuruluşlarına çevrildi. Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, “Sıfırcı Hoca” olarak da bilinen diğer bir notçu Moody’s de ağustos ayı değerlendirmesini geçtiğimiz cuma gece yarısı yaptı. Tahminlere paralel olarak kuruluş not değerlendirmesini pas geçti. Sıfırcı Hoca, yaptığı açıklamada, Baa3 olan notta bir değişikliğe gitmeyerek görünümü de negatifte ‘yatırım yapılabilir ülke’ olarak bıraktı.
TARİH ÖNCEDEN BELLİYDİ
Analistler, notumuzu incelemeye almalarını takip eden günlerde yaptıkları telekonferansta değerlendirme için 90 günlük bir sure öngören Moody’s’in yetkilileri ile Türk ekonomi kurmaylarının son ana kadar yaptıkları görüşmelerin olumlu geçmesinin değerlendirmede etkili olduğunu vurguladılar.
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Moody’s’in değerlendirme tarihi olan 5 Ağustos, Türkiye’deki darbe girişiminden çok önce belirlenmiş bir zamandı. Ayrıca takvimde belirtilen tarihler sadece olası tarihlerdir. Yani reyting kuruluşları takvimde yer alan tarihlerde açıklama yapmamayı tercih edebilir veya takvim dışı açıklama da yapabilirler” dedi.
EKONOMİ YÖNETİMİMİZ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR
DARBE girişiminin iktisadi büyüme tarafında büyük bir etkisinin olmasını beklemediklerini ifade eden KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan şunları söyledi:
RİSK PRİMİMİZ DE DÜŞER
“Bize göre Türkiye’nin ekonomik göstergeleri üzerinde de önemli bir etkisi olmayacak. Bu süre
içinde dış ilişkilerdeki normalleşmeler de risk primi açısından olumlu olacaktır. 90 gün Türkiye’nin ekonomik hikayesinin iyi analiz edilebilmesi için yeterli bir süre, bu süre içinde ekonomi yönetimimiz de üzerine düşeni yapacaktır. Reyting kuruluşlarının söylemlerinden bağımsız olarak; Türkiye’nin kendini ‘yatırım yapılabilir’” ülke olarak benimsetmesi esas olandır. Bir sonraki Moody’s değerlendirmesi 2 Aralık’ta. Bu tarihe kalmadan ekim gibi not değerlendirmelerini yayınlamalarını da bekleyebiliriz. Bizim beklentimiz çok büyük olumsuzluklar yaşamazsak Moody’s nezdindeki notumuzu kaybetmeyeceğimiz yönünde. 19 Ağustos’ta Fitch’in de not indirmesini beklemiyoruz.”
NOTTA DÜŞME TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR
Işık FX Baş Analisti Gizmen Nalbantlı, notta düşme tehlikesinin devam ettiği uyarısında bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin görünümünü negatif izlemeye alan Moody’s’in yaşanılan sürecin ekonomi ve dış finansmana olan etkilerini takip etmeye devam edeceğini belirten Nalbantlı, şu açıklamayı yaptı: “Güven ve büyümenin korunması, ekonomik reformların artırılması ve ödemeler dengesinde bozulmanın önüne geçilmesi durumunda Türkiye’nin notu teyit edilecek.”
KUR 2.97’YE GELEBİLİR
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da, yurtiçinde siyasi kanattan yapılan açıklamaların TL varlıklarını desteklediğini belirtti. Piyasalara verilen güven mesajlarının normalleşme sürecinde etkili olduğunu ifade eden Tufan, Moody’s’in kararının bu hafta TL varlıklarında olumlu karşılanacağını belirterek, özellikle doların 3.00 TL desteğini aşağı yönlü geçmesi halinde geri çekilmelerin 2.9850-2.9760 TL seviyesine doğru devam edebileceğini öngördü.