Merkez Bankası, Temmuz ayında yaşanan iç gelişmeler, jeopolitik faktörler, zayıflayan küresel büyüme ve turizm sektöründeki zayıflamanın ekonomi üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu uyarısında bulundu.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun geçen hafta yaptığı ve beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.25 puan indirdiği toplantısına ilişkin özetlerde, Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.16 artarak yıllık tüketici enflasyonunun 1.15 puan yükselişle yüzde 8.79’a çıktığı anımsatıldı ve “Bu gelişmede işlenmemiş gıda ve tütün ürünleri fiyatları belirleyici olmuştur. Bu dönemde, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri yatay bir seyir izlemiştir” denildi.
Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklendiğine işaret eden Merkez Bankası, “Mayıs döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları bir önceki döneme göre artış kaydetmiştir” denildi.
Tarım dışı istihdam artışının yavaşlamasının işsizlik oranlarının yükselmesinde rol oynadığına dikkat çekilen Merkez Bankası özetlerinde, “Uzun bir süredir artış eğilimi gösteren inşaat istihdamı sınırlı bir oranda azalmış, Mart-Nisan dönemlerinde toparlanan sanayi istihdamı yatay seyretmiş, hizmetler istihdamı ise geçen dönemlere kıyasla sınırlı bir oranda artmıştır” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:
“Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmeler bu eğilimde kısa vadeli bir duraklamaya neden olabilecektir. Ancak alınan tedbirlerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamasıyla birlikte bu durumun kalıcı bir eğilime dönüşmeyeceği değerlendirilmektedir. Öte yandan, turizm gelirlerindeki düşüşün özellikle yılın üçüncü çeyreğinde cari açıktaki iyileşmeyi, istihdam artışını ve büyümeyi sınırlayacağı tahmin edilmektedir.”
Merkez Bankası toplantı özetlerinde, “Temmuz ayında yaşanan iç gelişmeler, jeopolitik faktörler, zayıflayan küresel büyüme ve turizm sektöründeki zayıflama iktisadi faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaktadır. Bununla birlikte, son dönemde yurt içi güven endekslerinde aşırı bir bozulma gözlenmemesi ve ihracatın pazar değiştirme esnekliği büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlamaktadır” denildi.
Merkez Bankası geçen hafta, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen “marjinal fonlama oranı”nın yüzde 9.00’dan yüzde 8.75’e indirdi. Merkez Bankası, geçen Mart’ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan’da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0’a ve Mayıs’ta da yüzde 9.50’ye ve Haziran’da yüzde 9.00’a inmişti.