Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı, tamamen bizim dışımızdaki sebeplerden kaynaklanan, uluslararası piyasalardaki hareketlenmelerden kaynaklanan, geçici bir durumdur” dedi.
Bakan Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye kararına ilişkin şu görüşleri aktardı:
“Moody’s’in Türkiye’nin not indirmesinden sonra Türk lirasının değer kaybı ile ilgili bir ilişki yoktur. Bu, teknik olarak tespit edilmiş bir konudur. Böyle bir ilişki de kurulamaz. Türk lirasının değer kaybetmesinin etkileri, yurt dışından kaynaklanan yani global herkesin etkilendiği bir süreçtir. Amerikan Merkez Bankasının 3 yıldan beri bir türlü yapamadığı bu faiz artırımlarıyla ilgili spekülatif hareketlerin karşılık bulmasıdır. Merkez Bankamız son 5 aydan beri Türkiye’deki döviz ile ilgili hiçbir şekilde aktif rol oynamıyor. Günlük ihaleler yapmıyor. Piyasaya para vermiyor. Vermemesini de biz kuvvetle öneriyoruz ve müdahale etmemesini de öneriyoruz. Piyasanın kendi içinde bu regülasyonu, bu dengelemeyi tamamlamasının çok daha sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Toplumsal olarak da Türkiye’ye yapılabilecek en kötü, en büyük haksızlıklardan bir tanesi ‘Türk lirası değer kaybetti, Türk ekonomisi kötü mü? Türk lirası değer kazandı Türk ekonomisi iyi mi?’ anlamındaki algı yönetiminin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’deki Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı, tamamen bizim dışımızdaki sebeplerden kaynaklanan uluslararası piyasalardaki hareketlenmelerden kaynaklanan, geçici bir durumdur. Bunun da altını çizerek söylüyorum. Amerikan dolarının aşırı değerli kalması sürdürülebilir değildir.”
Bir gazetecinin “Türkiye için Şangay 5’lisi bir hedef mi?” sorusuna Zeybekci, şu yanıtı verdi:
“Bizim için Gümrük Birliği bir hedeftir, bizim için ABD-AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIB), Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin içinde yer aldığı 5 ülkenin içinde yer aldığı Avrasya Gümrük Birliği bizim için bir hedeftir, tam üye olmak anlamında söylüyorum. Bunların hedef olduğu gibi Şangay Birliği de bizim için bir hedeftir. Körfez İşbirliği Konseyi de bizim için bir hedeftir. Biz Türkiye olarak global anlamda etkin bir ekonomi olmak zorundayız. Bunun için Şangay Birliği de bizim için bir hedeftir ama bu alternatif midir, değildir.”