Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı 2017 Raporunu açıkladı. Ülkeleri gerçekleştirdikleri reformlara göre sıralamaya tabi tutan rapora göre Türkiye, fırsat eşitliği sıralamasında bir yıl içerisinde 14 sıra birden düşerek 55’incilikten 69’uncu sıraya geriledi. Sonuçları değerlendiren Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Paul Romer, “Uyulması kolay basit kurallar, bir devletin vatandaşlarına saygılı davrandığının bir işaretidir” dedi.
Dünya Bankası Grubu’nun her yıl iş yapma kolaylığı ile ilgili olarak yayınladığı raporun bu yılki “İş Yapma Kolaylığı 2017: Herkes için Fırsat Eşitliği” başlıklı sayısına göre, dünya genelinde 137 ülke, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasına ve faaliyetlerini kolaylaştırmaya yönelik bir dizi reformu uygulamaya koydu. Bu amaçla gerçekleştirilen 283 reformun yüzde 75’ten fazlasını gelişmekte olan ülkeler hayata geçirirken, Sahra Altı Afrika bölgesi tüm reformlar içinde dörtte birden fazla paya sahip oldu. Reformlar sayesinde dünyada en fazla iyileşme kaydeden ilk 10 ülke Brunei, Kazakistan, Kenya, Belarus, Endonezya, Sırbistan, Gürcistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn şeklinde sıralandı.
TÜRKİYE REFORMU UNUTTU, 14 SIRA DÜŞTÜ
İş Yapma Kolaylığı 2017 raporunda, iş ortamının verimliliğine ilişkin küresel ülke sıralamasında birinciliği Yeni Zelanda alırken, Singapur ikinci Danimarka üçüncü oldu. Bu ülkeleri Hong Kong ÖİB, Çin, Güney Kore, Norveç, Birleşik Krallık, ABD, İsveç ve Makedonya takip etti. Türkiye ise geçen yıl 55’inci sıradayken bu yıl 69’uncu sıraya geriledi. 14 sıra birden gerilemede, hükümetin son dönemde reformları adeta askıya almasından kaynaklandı.
DEVLETİN SAYGISINI GÖSTERİYOR
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin sıralamada gerilemesinin sebeplerinden birisinin metodolojik değişiklik olmakla birlikte, aynı yöntemler kullanıldığında dahi Türkiye’nin 63’üncülüğe gerilediğini bildirdi. Zutt, “Bu yıl Türkiye için çıkarabileceğimiz ana mesaj diğer ülkelerin Türkiye’ye göre daha agresif bir şekilde reform yaptığıdır” dedi. İş yapma kolaylığının artması sayesinde gelir eşitsizliğinin ve yoksulluğun arttığına işaret edilen raporu değerlendiren Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Paul Romer de, “Uyulması kolay basit kurallar, bir devletin vatandaşlarına saygılı davrandığının bir işaretidir. Bunlar daha fazla girişimcilik, kadınlar için daha fazla piyasa fırsatı, hukuk devletine daha fazla bağlılık gibi doğrudan ekonomik faydalar üretir. İnsanlarına saygılı davranmayan bir devlet yönetme kabiliyetini kaybedecektir” dedi.