Financial Times’’ın doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili birimi fDi’de yer alan bir makalede, Türkiye’nin, başarısız darbe girişimi sonrası doğrudan yabancı yatırımı kızıştırma arayışında olduğu belirtildi. Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası denetimi yeniden ele aldığı kaydedilen değerlendirmede, “Yatırımcılar ülkeyi terk etmiyor ancak sermaye girişi kesiliyor” ifadesi yer aldı.
fDİ değerlendirmesinde şöyle devam edildi: “Türkiye Ortadoğu’nun zaten hassas jeopolitik ‘puzzle’ında kilit bir parça ve geçen yirmi yılda 75 milyona ulaşan nüfusundan dolayı milyarlarca dolar yatırım toplamış durumda. Darbe nihayetinde başarısız oldu ve durum o geceden bu yana istikrara kavuştu, ancak bugünün Türkiyesi her zamanki gibi değil.”
Uluslararası toplumun Türkiye’deki halihazırdaki durumdan ve Erdoğan’ın terörist darbecilere karşı aldığı önlemlerden rahatsız olduğunu öne süren fDi, ekonominin yavaşladığını, yabancı yatırımın da bunu izlediğini belirtti.
SİYASİ RİSK ARTIŞINA TEPKİ
Değerlendirmede “Çok sayıda yatırımcı ülkeye olan bağlılıklarını yinelese de doğrudan yabancı yatırım düzeyleri düşüyor. Türk ekonomisinin temellerine dokunulmamış olabilir, ancak artan siyasi ve güvenlik riskleri şu anda bütün olarak ekonomik döngüyü engelleyerek yayılmış durumda” denildi.
Türkiye’deki büyüme oranının Euro Bölgesi’nin iki katı olduğu vurgulanan değerlendirmede, “Ancak bazı kilit sektörler darbe yiyor. Hükümet şimdi yatırım döngüsünü yeniden başlatmak için reform kartını oynuyor. Ülke reformlardan çok kendi kendini yeniden rayına koyma ihtiyacı içinde bulunacak. Artan siyasi, kurumsal ve ekonomik sıkıntılar, yabancı yatırımcıların sineye çekecekleri can sıkıcı bir kombinasyon” ifadeleri kullanıldı.(sözcü)